Tržby ČEZ v komplexních službách loni stouply o 120 procent

19.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Tržby energetické společnosti ČEZ v komplexních energetických službách (ESCO) stouply loni meziročně o 120 procent na 16 miliard korun. Na dnešní tiskové konferenci k výsledkům ČEZ to řekl místopředseda představenstva firmy a ředitel divize nová energetika a distribuce Tomáš Pleskač. Meziročně podle něj vzrostly také výsledky obchodování s komoditami - obchodní výsledek tzv. tradingu činil tři miliardy korun, o polovinu více než v roce 2017.

ČEZ působí v segmentu ESCO v Česku, na Slovensku, v Německu, v Polsku a v Rumunsku. Největší objem tržeb segmentu podle dřívějšího vyjádření firmy přináší dceřiné společnosti v Německu, kde ČEZ vlastní skupinu Elevion, zaměřující se zejména na dodávky a instalační práce pro průmysl a administrativní budovy, a skupinu Kofler Energies, která obdobné zakázky především projektuje. Koupě obou skupin výsledkům oblasti významně pomohla.

\"Meziročně vzrostly ESCO tržby o celých 120 procent, což je samozřejmě v rámci energetické společnosti obrovské číslo. Růst byl tažen především akvizičně. Ale není to jenom o akvizičním růstu, ale i o organickém růstu v jednotlivých firmách, které jsme vlastnili před rokem 2018,\" uvedl Pleskač. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš doplnil, že letos očekává ČEZ tržby v segmentu přes 20 miliard korun.

Sektor ESCO (Energy Service Company) se zaměřuje na komplexní energetické potřeby firem, obcí a institucí, zajišťuje dodávky komodit, energetické audity a energetické poradenství, externí dodávky tepla a elektřiny nebo výstavbu kogeneračních jednotek a instalaci fotovoltaických elektráren. Je také dodavatelem služeb souvisejících s veřejnou a firemní elektromobilitou.

ČEZ dnes oznámil, že čistý zisk celé skupiny loni meziročně klesl o 45 procent na 10,5 miliardy korun. Meziroční srovnání podle ČEZ značně ovlivnily jednorázové výnosy za 7,5 miliardy korun z roku 2017, hlavně z prodeje akcií maďarské ropné a plynárenské skupiny MOL. Tržby loni činily 184,5 miliardy korun a meziročně stouply reálně o téměř 11 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK