Škodě loni vzrostl počet zaměstnanců o šest procent na 37.825

20.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


M. Boleslav 20. března (ČTK) - Škodě Auto loni vzrostl celosvětově počet zaměstnanců o šest procent na 37.825 lidí. V ČR se pak množství kmenových zaměstnanců zvýšilo o téměř sedm procent na 32.738 lidí. Uvedl to dnes na tiskové konferenci člen představenstva pro lidské zdroje Bohdan Wojnar. Po převzetí aktivit koncernu VW v Indii během loňského roku počet pracovníků stoupne na 42.000. Mladoboleslavská automobilka patří k největším zaměstnavatelům v Česku.

Škoda zvýšila v loňském roce v Česku průměrný výdělek výrobních zaměstnanců o 14 procent na 46.357 Kč. Za poslední dva roky jde o navýšení o čtvrtinu. Kolektivní vyjednávání pro letošní rok stále pokračuje, ale podle Wojnara si automobilka nemůže dovolit podobně vysoký růst jako loni. \"Naším společným cílem s odbory je najít rozumnou rovnováhu,\" uvedl Wojnar. Firma chce do vzdělávání zaměstnanců investovat v příštích třech letech celkem 120 milionů eur (asi tři miliardy korun).

Odbory automobilky Škoda Auto v únoru odmítly návrh firmy na růst mezd jako zcela nedostatečný. Konkrétní nabídku vedení firmy odboráři neuvedli, podle nich však představoval návrh společnosti navýšení v některých tarifních třídách pod úrovní očekávané inflace. Odbory varují, že pokud své požadavky neprosadí, závody Škoda se zastaví.

Škoda letos plánuje vstup na další tři nové trhy a zvažuje možnosti na dalších dvou trzích. Celkově by měla být na konci roku přítomná na 106 trzích.

Automobilka také hledá v rámci koncernu VW lokalitu pro nový výrobní závod v Evropě. Během několika měsíců vybere dva finalisty a do konce roku by mělo padnout rozhodnutí.

Škoda v současnosti vyrábí 1,25 milionu aut. Do poloviny příštího desetiletí plánuje zvýšení produkce na dva miliony vozů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK