Zaměstnanci Pilsen Steel dostali za únor jen 35 procent mzdy

20.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 20. března (ČTK) - Plzeňské hutě a kovárny Pilsen Steel, jejichž ruští majitelé na firmu před dvěma měsíci podali návrh na insolvenci, vyplatily svým zhruba 600 zaměstnancům mzdy jen v částečné výši. Vzhledem k tomu, že je firma od ledna v režimu odstávky výroby, jde o 35 procent ze 75 procent náhrady mzdy, kterou v prosinci domluvily odbory s vedením. Zaměstnavatel zatím nejedná s odborovými organizacemi, řekla dnes ČTK předsedkyně odborů Ivanka Smolková.

\"Část mzdy vyplatil do 15. března (termín daný kolektivní smlouvou) a zatím je ve hvězdách, kdy vyplatí zbytek,\" uvedla. Smolková napsala minulý týden jednateli podniku, že porušil zákoník práce i kolektivní smlouvu. \"Je povinen s námi jednat s dostatečným předstihem, což neudělal,\" řekla. Podle zákoníku práce může firma lidem vyplatit zbytek mzdy až do konce března. Odbory ji k tomu opět vyzvou.

\"Je tu spousta lidí, co mají hypotéky. Jsou tu ale zaměstnané i celé rodiny, což je veliký problém,\" uvedla Smolková, na kterou se zaměstnanci obracejí a která má obavy, že jim dojde trpělivost a odejdou někam, kde budou mít jistotu mzdy. Pokud by lidé chtěli odejít kvůli nevyplacené mzdě, tak musí čekat do 16. následujícího měsíce, ale pak mohou odejít okamžitě a mzdu přihlásí u soudu jako pohledávku.

Krajský soud v Plzni už podle Smolkové jmenoval insolvenčního správce Jaroslava Brože z Brna a přijímá přihlášky pohledávky věřitelů. \"Dosud se jich přihlásily desítky v hodnotě desítek milionů korun. Pořád se tam neobjevují ty, které by nás měly poslat do insolvence,\" uvedla Smolková. V únoru do insolvenčního řízení přistoupila státní zástupkyně, která má za stát dozorovat řízení i případný úpadek. První jednání na soudu o přihlašovaných pohledávkách má být 19. června.

O firmu mají podle Smolkové zájem strojírenská skupina Czechoslovak Group miliardáře Jaroslava Strnada a pražská akciová společnost Trojek, která je podle svých webových stránek nejvýznamnější českou firmou na obchodováním s ocelovými odpady a barevnými kovy. Smolková uvedla, že už s nimi vedení podniku jednalo. \"Nevěříme tomu, že by pan Trojek chtěl znovu rozjet výrobu. Naopak pan Strnad zřejmě ano,\" uvedla.

Odboráři podniku a předseda Odborového svazu KOVO Jaroslav Souček se v úterý setkali v Praze s premiérem Andrejem Babišem (ANO). \"Požádali jsme ho o pomoc a slíbil součinnost. Byl trochu zaskočený, že se na něj obracíme až teď, kdy je ta situace taková,\" uvedla Smolková. Před 2,5 lety rozesílala dopisy se žádostí o pomoc na všechna možná místa, k Babišovi se ale podle ní nemusely dostat.

Pilsen Steel, který podle insolvenčního rejstříku dluží více než stovce věřitelů přes pět miliard korun, už v roce 2013 odvrátil konkurz a v roce 2014 prošel soudem povolenou reorganizací. Podnik má přerušené financování od banky VEB Kapital, dceřiné firmy ruské státní Vněšekonombanky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK