Pojišťovna VIG loni zvýšila zisk o 9,7 procenta

21.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 21. března (ČTK) - Rakouská pojišťovna Vienna Insurance Group (VIG) zvýšila v loňském roce zisk před zdaněním o 9,7 procenta na 485,4 milionu eur (12,45 miliardy Kč). Přispěly k tomu zejména výsledky v pobaltských státech, Bulharsku, České republice a Maďarsku. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes firma zaslala ČTK. VIG navrhne zvýšit dividendu za loňský rok o 11 procent na jedno euro na akcii.

\"Předběžné výsledky pro rok 2018 ukazují, že jsme výrazně překročili naše předpovědi pro všechny klíčové údaje,\" uvedla generální ředitelka Elisabeth Stadlerová. Platí to podle ní zejména pro střední a východní Evropu, kde firma hodlá dále investovat.

Předepsané pojistné se v loňském roce zvýšilo o 2,9 procenta na 9,66 miliardy eur. K nárůstu nejvíce přispěly Česká republika, Pobaltí, Bulharsko a Maďarsko. V Česku bylo předepsané pojistné vyšší o pět procent.

Největší podíl na loňském zisku před zdaněním měly státy střední a východní Evropy, jejichž podíl dosáhl 53 procent.

Na letošní rok VIG předpovídá předepsané pojistné ve výši 9,9 miliardy eur a zisk před zdaněním v rozmezí 500 až 520 milionů. V příštím roce by se tyto sumy měly zvýšit na 10,2 miliardy, respektive 530 až 550 milionů eur.

Poměr nákladů a nárokovaných škod proti pojistnému, což je měřítko ziskovosti pojišťoven, se loni snížil o 0,7 procentního bodu na 96 procent. Čím níže je ukazatel pod 100 procenty, tím větší je ziskovost pojišťovny. Překročení hranice 100 procent znamená ztrátu. Pokles byl podpořen absencí přírodních katastrof. Přínosem byl zejména vývoj v Rakousku, České republice a Polsku. V Rakousku se tento ukazatel snížil na 94,2 procenta z 95,5 procenta v roce 2017.

Pojišťovna VIG působí v Rakousku a v zemích střední a východní Evropy. Koncern tvoří zhruba 50 firem v 25 státech, s jeho akciemi se obchoduje také na pražské burze. V Česku je společnost VIG zastoupena prostřednictvím Kooperativy, České podnikatelské pojišťovny a Pojišťovny České spořitelny. Na českém trhu má VIG podíl více než 30 procent, je tak jedničkou na místním trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK