Jak a proč si zařídit elektronický podpis

30.06.2021 | , Finance.cz
Spotřebitel


Chtěli byste si zřídit elektronický podpis, ale nevíte, jak na to? Kdy se vám vlastně může hodit a jak vás může ochránit?

Laicky je to elektronický podpis nebo e-podpis, ve skutečnosti jde ale o kvalifikovaný certifikát, díky kterému lze podepisovat anebo šifrovat elektronickou poštu (pro to se používá komerční certifikát). Ochraňuje dokument, a to jak na vaší straně, tak i na straně příjemce. Zřídit by si jej tedy měli všechny osoby, které komunikují se svými klienty, společníky, kolegy nebo s podřízenými na dálku a zasílají jim prostřednictvím emailu citlivé dokumenty, jako jsou např. smlouvy.

Výhodou též může být zjednodušení celého procesu oběhu dokumentů ve firmě. Už totiž nebude nutné dokumenty podepisovat ručně a skenovat, ale prostým způsobem podepsat v Acrobat Readeru DC, či v jiném k tomu určeném programu.

Jak vás chrání elektronický podpis?

Elektronický podpis je unikátní zapečetění dokumentu. Využít jej proto může jen ta osoba, která si certifikát zřídila. Skládá se ze soukromého a veřejného klíče. Ten soukromý nebo také privátní máte k dispozici pouze vy a jeho pomocí šifrujete a podepisujete emaily. Veřejný klíč v podstatě dáváte příjemci, který jím šifruje zprávy vám.

Druhá strana si může veřejným klíčem ověřit pravost podpisu či vaši identitu, ale také to, zdali nebyl dokument od posledního podpisu nijak změněn, a dle toho se pak zařídit.

Elektronický podpis, e-podpis – kolik stojí, kde zařídit

Zdroj: Shutterstock

Kdy využijete elektronický podpis?

Jak již bylo řečeno, elektronický podpis využije každý, kdo potřebuje podepisovat faktury a dokumenty, obvykle ve formátu PDF či MS Word. S kvalifikovaným certifikátem můžete přes internet komunikovat s úřady, zdravotní pojišťovnou či s okresní správou sociálního zabezpečení. Lze s ním podávat stížnosti a odvolání. Jeho prostřednictvím si rovněž můžete zažádat o sociální dávky na úřadu práce nebo o dotace.

Využít jej lze i při zřizování a využívání datové schránky, u e-podatelen, při elektronickém podávání přiznání k dani z příjmu, k DPH, při archivování dokumentů či pro podepisování elektronických peticí. Elektronický podpis též nachází využití při podávání nabídek na veřejné zakázky (EZAK, TENDERARENA a další), při práci s eReceptem (lékaři) či s Czech POINTem (advokáti a další orgány).

Kde si zařídit certifikát pro elektronický podpis?

Aby šlo elektronický podpis využívat k výše zmíněným činnostem, musíte mít jeho oficiální formu. Je tedy nutné zajistit si certifikát od jedné z oficiálních certifikačních autorit, případně od některého z partnerů certifikační autority - tzv. externí registrační autority.

Ministerstvo vnitra na svých stránkách odkazuje na 3 kvalifikované poskytovatele certifikačních služeb. Jsou jimi:

  • První certifikační autorita, a.s. – za 495 Kč s DPH,
  • Česká pošta (Post Signum) – za 396 Kč s DPH,
  • eldentity – za 477,95 Kč s DPH.

Všechny autority navíc umožňují vydávání časových razítek.

Co je časové razítko?

Časové razítko není součástí elektronického podpisu, přestože se také jedná o druh šifrování. Prokazuje čas vzniku dokumentu, což je využitelné hlavně u účetních dokladů.

Jak elektronický podpis zařídit?

U První certifikační autority musíte na webu nejprve vyplnit žádost a u společnosti eldentity se zase pro vyplnění žádosti musíte nejprve registrovat. U obou autorit ale po podání žádosti bude nutné navštívit nejbližší pracoviště pro potvrzení vaší identity. K tomu budete potřebovat platný občanský průkaz nebo cestovní pas.

I u České pošty, jejíž pracoviště budete pravděpodobně mít ze všech nejblíže, je nutné podat žádost a následně dojít na Czech POINT.

Jak bylo zmíněno výše, existují též tzv. mobilní registrační autority. Jednou z nich je například autorita provozující web elektronickypodpis.cz. Ta je partnerem České pošty. Proces objednávky je jednoduchý, na webu službu nezávazně poptáte, nazpět vám přijde nezávazná cenová nabídka, dále se domluvíte na termínu a následně během cca hodinové návštěvy máte vše nastaveno. Cena se odvíjí dle počtu certifikátů, tj. počtu osob, kterým se elektronický podpis zřizuje. Obvykle se však cena této služby pohybuje v řádu nižších jednotek tisícikorun.

Platnost certifikátu pro elektronický podpis

Platnost certifikátu činí 12 měsíců, prodloužit si jej lze opětovnou platbou stanovené částky. Na pobočku kvůli obnovení už chodit nemusíte.

Zdroj: elektronickypodpis.cz

 

Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 57 krát

Články ze sekce: Spotřebitel