Jak na reformu důchodového systému?

11.04.2019 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Důchodový účet byl za 20 let ve ztrátě cca 350 miliard korun. Jaká jsou řešení záporného důchodového systému? A jaké kroky vláda v tomto směru vynakládá?

Český důchodový systém může zkolabovat do 30 let, první velkou zkouškou bude nástup Husákových dětí do starobního důchodu, což může razantně snížit poměr mezi pracujícími a důchodci. Jak tedy na reformy důchodového systému?

Reforma důchodového systému? Ne, tady máte 900 Kč.

Reforma důchodů v nedohlednu?

Zdroj: Shutterstock

Jaké jsou možné cesty důchodové reformy?

V současné době jsou veskrze 3 možnosti, které předsedkyně národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová shrnula pro Českou televizi a označila prakticky takto:

  1. zvýšit příjmy důchodového účtu zavedením dodatečných daní,
  2. zvýšit věk odchodu do důchodu,
  3. smířit se s tím, že státní důchod bude nízký a spořit si.

1. Zvýšit příjmy důchodového účtu zavedením dodatečných daní

O první možnost se dlouhodobě (nicméně neúspěšně) snaží ČSSD, která by důchodový účet lepila daněmi (sektorovými daněmi, například pro banky, či vyšším zdaněním dividend). Ještě je tu jedna možnost, kolem které v minulosti chodili zástupci ČSSD, a to zvýšení sociálního pojištění malým podnikatelům (OSVČ), kteří ve srovnání se zaměstnanci odvádí méně na sociálním pojištění. Ale malí podnikatelé jsou páteří každé zdravé ekonomiky. Navíc se většinou jedná to osoby, které se starají sami o sebe a po státu veskrze nic nechtějí.

2. Zvýšit věk odchodu do důchodu

Druhá možnost - zvýšení věku odchodu do důchodů. Což je možné u některých profesí, ale fyzicky náročné profese zkrátka nejdou od určitého věku provozovat. Navíc zájem firem o lidi kolem šedesátky na trhu práce klesá. 

Můžeme k tomu připočíst velkou nevoli u řady voličů k tomuto kroku, stačí se podívat do Ruska, kde právě zvýšení věku odchodu do důchodu vyvolalo největší protivládní protesty (a to Rusko v minulých letech v ekonomických parametrech zrovna nezářilo) a Vladimir Putin by mohl povídat, co tento krok s oblibou politika dokáže udělat.

Tip: Kdy půjdete do starobního důchodu vy?

Čeští důchodci jsou pracovně aktivní již v současné době, loni pracovalo v Česku téměř 350 tisíc starobních důchodců a tento trend je nadále rostoucí. Můžeme se tedy opravdu dočkat zvýšení věku odchodu do důchodu? Starobní důchodci ukazují, že v jejich silách to rozhodně je. A již v několika zemích západní Evropy (Dánsko, Island, Norsko, Německo) je důchodový věk vyšší (cca 67 let). Ale je tohle cesta i pro české občany?

3. Útlum státního důchodu a podpora spoření občanů

Třetí možnost - spoření na vlastní triko se státní podporou se snažila prosadit Nečasova vláda zavedením třetího důchodového pilíře. Tento nepopulární krok ovšem nepodporovaly levicové strany. A vláda Bohuslava Sobotky třetí pilíř strhla k zemi. Přes jeho nepopulárnost ovšem řada ekonomů namítala, že se jedná o poměrně solidní řešení, protože část odpovědnosti za financování stáří by stát přenesl na bedra občanů.

Víra v pokrok nás ochrání

Čtvrtá možnost je vzhlížení k technologickému pokroku, který může zefektivnit pracovní procesy a česká ekonomika i příjmy mohou výrazně vzrůst, což by mohlo zafinancovat důchodový systém. Nicméně se jedná o věštění z křišťálové koule.

Řešení hledejme v porodnosti

Porodnost v Česku je nízká a pohybuje se kolem 1,6 dítěte na ženu a jen kvůli migraci obyvatel v ČR neubývá. V budoucnu se s nějakým výrazným nárůstem porodonosti nedá počítat. ČR tím nijak nevybočuje z průměru EU, kde činí průměrná porodnost 1,6 dítěte na ženu.

Vláda se snaží podporovat rodiny, proto se rozhodla pro poskytování státních půjček na bydlení (do výše 2 milionů korun), na což vyčlenila 1 miliardu ročně.

Dalším krokem je růst rodičovského příspěvku, který nerostl přes 10 let. Od 1. ledna 2020 má rodičovský příspěvek vzrůst na 300 tisíc korun.

Bohužel v Česku je velkým problémem bydlení. Ve velkých městech se staví málo, stavební řízení je velmi náročné a dlouhé a v satelitech a malých městech developeři mnohdy šponují ceny pozemků do astronomických výšin.

Dalším problémem jsou kroky České národní banky - zpřísňování pravidel k získání hypotéky, na které nyní dosáhne méně lidí, a rovněž v růstu úrokových sazeb v posledních měsících.

Migranti dají peníze na naše důchodce

Migrace je řešení, které bylo aplikováno například v Německu, kdy se z Turecka a dalších zemí vysávala levná pracovní síla do německých automobilek po tisících. U nás dochází k podobné situaci se Slováky, Rumuny a především Ukrajinci.

S migrací ovšem mohou přijít i problémy - zvýšené porušování zákonů u ubytoven zahraničních pracovníků, jiné zvyky, kultura a také možný průnik organizovaného zločinu s pracovníky z jižní a východní Evropy.

 

Reformy školství a zdravotnictví také v nedohlednu

Ať se vláda rozhodne pro jakoukoliv změnu v důchodovém systému, tak základní matematiku prostě oklamat nelze a důchodový systém čekají problémy.

Není to jen důchodový systém, který potřebuje zásadní reformu. Reformy vyhlížejí také zástupci školství, zdravotnictví a elektronizace státní správy by rovněž měla probíhat rychleji. Bohužel vláda přešla solidní růst ekonomiky bez hlubších reforem a česká kára jede dál.

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY