Odboráři Ferrometu a Válcoven trub mají stávkovou pohotovost

16.04.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chomutov 16. dubna (ČTK) - Odboráři z hutních závodů Ferromet a Válcovny trub Chomutov vyhlásili 9. dubna stávkovou pohotovost. Důvodem je to, že zaměstnavatel podle nich zdržuje podpis kolektivní smlouvy. ČTK to dnes řekl předseda odborové organizace v akciové společnosti Válcovny trub Chomutov Josef Maršálek. Vyjádření firmy ČTK shání.

Hutní společnosti Ferromet a Válcovny trub zaměstnávají zaměstnance ve svých divizích ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku, Chomutově a Hrádku u Rokycan. Jejich výroba se zaměřuje na ocelové trubky, tyče, ingoty a speciální profily. Podle Maršálka vyhlásili nejprve stávkovou pohotovost na mimořádném jednání odboráři v Železárnách Veselí v úterý 9. dubna. \"My jsme se k nim připojili na našem řádném zasedání ve středu 10. dubna,\" upřesnil Maršálek a dodal, že kvůli podpisu kolektivní smlouvy vyhlásili stávkovou pohotovost opakovaně.

Kolektivní vyjednávání podle něho začala už v říjnu loňského roku, kdy předložily všechny tři odborové organizace společný návrh. \"Přestože odboráři s vyjednávací komisí zaměstnavatele dospěli k dohodě, podpis kolektivní smlouvy se zasekl u předsedy představenstva Ferromet a Válcovny trub Chomutov, JUDr. Ing. Zdeňka Zemka, který termín podpisu nedodržel a na výzvy odborů nereaguje,\" uvedl Maršálek.

Ke stejnému kroky se rozhodli i odboráři ve Veselí a Hrádku u Rokycan. \"Původně určené termíny dodrženy nebyly a žádné zdůvodnění nám sděleno nebylo, proto jsme se rozhodli k vyhlášení stávkové pohotovosti,\" uvedl předseda odborů Železárny Veselí Stanislav Malušek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK