Podmínky činnosti realitních makléřů se zřejmě zpřísní zákonem

24.04.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Požadavky na realitní makléře a podmínky jejich činnosti zřejmě budou stanoveny zákonem. Makléři by měli být podle vládního návrhu bezúhonní, kvalifikovaní a pojištění, měli by mimo jiné sdělit klientům výši své provize za zprostředkování prodeje či pronájmu nemovitosti. Změny přináší nový zákon o realitním zprostředkování, jehož předlohu dnes Sněmovna po dvou hodinách posuzování v prvním kole podpořila. Normu nyní projednají sněmovní výbory hospodářský a ústavně právní.

Nový pravidla mají podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) ochránit zájemce o pořízení nemovitostí a kultivovat makléřský trh. \"Chceme dát klientům návod, jak mají se zprostředkovatelem jednat, co od něj mohou požadovat a jak se mohou bránit v případě pochybností či zjevného zklamání,\" řekla poslancům ministryně.

Norma má podle Dostálové mimo jiné zamezit tomu, aby si makléř nárokoval provizi od prodejce i kupujícího. Předloha upravuje i náležitosti zprostředkovatelské smlouvy, která bude muset být výhradně písemná a nebude klienta zavazovat k pořízení či prodeji nemovitosti. Makléři budou muset podle předlohy sdělit zájemci závady nemovitosti, což ale podle kritiků není v praxi splnitelné. Poslanec ODS Vojtěch Munzar to označil za nepřípustné přenášení odpovědnosti z prodávajícího na makléře.

Poslanci včetně vládních, například Patrika Nachera (ANO), se pozastavili nad požadavky na kvalifikaci makléřů, kteří by museli mít buď odborné vysokoškolské vzdělání, nebo alespoň středoškolské vzdělání s maturitou a tři roky praxe. Podle kritiků to nezaručí, že makléři budou schopní a poctiví. \"Zákonem nedokážete zvýšit solidnost a slušnost,\" uvedl Munzar. Vládní návrh je podle něj šit na míru velkým realitním kancelářím a povede ke zdražení jejich služeb, na což již dříve poukázal i provozní ředitel společnosti Fincentrum Reality Martin Fojtík.

Zákon totiž počítá s pojištěním zprostředkovatele realitního obchodu nejméně na 1,75 milionu korun. Pokud se makléř nepojistí, riskuje pokutu až jeden milion korun. Munzar neúspěšně navrhoval zákon zamítnout stejně jako předseda SPD Tomio Okamura, podle něhož je vládní snaha makléře regulovat \"principiální cesta do pekel\".

Terčem kritiky byla také možnost úschovy peněz u realitní kanceláře. Podle poslanců, by úschova měla být zachována jen u notářů, advokátů a bank. Realitní kanceláře vládní návrh vesměs přivítaly, mají však i výhrady.

V Česku bylo podle údajů Českého statistického úřadu ke konci loňského roku 14.602 podnikatelských subjektů, které se hlásily ke zprostředkovatelské činnosti. Na jednoho makléře tak připadá asi 720 obyvatel, což je nejméně v Evropě. V Německu, které je v tomto žebříčku evropských zemí na posledním místě, je počet obyvatel na makléře desetkrát vyšší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK