Occidental podal konkurenční nabídku na ropnou firmu Anadarko

24.04.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Houston/New York 24. dubna (ČTK) - Americký producent ropy a plynu Occidental Petroleum učinil nabídku na převzetí konkurenční společnosti Anadarko Petroleum, za kterou je ochoten zaplatit zhruba 57 miliard dolarů (1,3 bilionu Kč). O sedm miliard USD tak překonal nabídku firmy Chevron a zároveň spustil první bitvu o převzetí mezi velkými ropnými společnostmi za několik let, uvedla agentura Reuters.

Occidental by se převzetím Anadarka stal největším těžařem ropy v Permské pánvi v západním Texasu, kde produkce v posledních letech prudce roste.

Occidental za jednu akcii Anadarka nabídl 76 dolarů, zatímco Chevron 65 USD. Nabízí také až polovinu částky v hotovosti, zatímco nabídka Chevronu je z 25 procent v hotovosti a zbývajících 75 procent v akciích. Ve srovnání s úterní závěrečnou cenou akcií Anadarka představuje nabídka Occidentalu prémii 19 procent. Proti závěru z 11. dubna, den před nabídkou Chevronu, je to zhruba 62 procent.

Kromě Permské pánve působí Anadarko také v Mexickém zálivu. Má i projekt na zkapalněný zemní plyn v Mozambiku, který čeká na konečné investiční rozhodnutí.

V odvětví těžby ropy očekávají analytici větší zájem o fúze. Menší producenti ropy, kteří způsobili revoluci v tomto sektoru prostřednictvím pokroku v horizontální těžbě a hydraulickém štěpení, museli kvůli investorům snížit výdaje. Investoři tlačí na vyšší výnosy a akcie těchto firem klesají.

Těžba v Permské pánvi dosahuje zhruba čtyř milionů barelů denně. Podle odhadu analytiků společnosti IHS Markit by měla do roku 2023 vystoupit na 5,4 milionu barelů denně. To bude více, než kolik činí těžba jakéhokoliv členského státu z Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) vyjma Saúdské Arábie.

Akcie Occidental Petroleum na burze v New Yorku dnes v reakci na zprávu odepisovaly skoro tři procenta, akcie Anadarka naopak zhruba 12 procent přidávaly. Chevron ztrácel kolem dvou procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK