Bývalé vojenské sklady v Olomouci byly vydraženy za 353 mil. Kč

09.05.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 9. května (ČTK) - Rozlehlý areál bývalých vojenských skladů v sousedství rušné Velkomoravské ulice v Olomouci, který už léta bez užitku chátrá, byl dnes v elektronické aukci vydražen za 353 milionů korun. Vyvolávací cena byla 300 milionů korun. ČTK informaci získala na portálu www.e-drazby.cz, který aukci areálu organizoval. Jméno vydražitele nebylo zatím zveřejněno. Realitní transakci připravil insolvenční správce Net Media Group Jan Klváček. Firma Net Media Group pozemky a budovy vojenských skladů vlastní, přičemž od října 2017 je v konkurzu.

Klváček dnes ČTK řekl, že elektronické aukce se zúčastnili dva zájemci - společnost Nemovitosti nájemního bydlení II a firma JIP majetková. Který z nich za areál vojenských skladů nabídl nejvyšší částku, bude podle insolvenčního správce možné zveřejnit až po zaslání dražebního protokolu.

Areál bývalých ženijních skladů má rozlohu 171.339 metrů čtverečních. Vyvolávací cena byla stanovena s ohledem na znalecký posudek, který hodnotu pozemků a budov stanovil na 367 milionů korun. Klváček už dříve uvedl, že veřejnou elektronickou aukci připravil na základě pokynu hlavního zajištěného věřitele Net Media Group, kterým je firma Gallanzaro.

Armáda skladový areál v roce 2010 prodala za několik desítek milionů korun. Majitelem pozemků a budov se stala firma Net Media Group, která ale skončila v konkurzu. Insolvenční řízení s Net Media Group začalo v létě 2017 krátce poté, co se jejím novým majitelem stala společnost Gallanzaro. Nový člen představenstva Net Media Group Milan Gottwald tehdy podání insolvenčního návrhu zdůvodnil enormním rozsahem závazků této firmy.

Společnost Net Media Group podle Gottwalda nesplácela dva úvěry u Fio banky v celkové výši 168 milionů korun, protože se jí nezdařil další rozvoj získaných nemovitostí. Úvěry firma obdržela v roce 2011. \"Naprázdno vyšla též jednání s potenciálními investory,\" uvedl Gottwald v insolvenčním návrhu.

Dluhy společnosti Net Media Group vůči Fio bance včetně úroků byly nakonec převedeny na firmu QFUS a následně na společnost Gallanzaro, která do insolvenčního řízení přihlásila zajištěné pohledávky v celkové výši 621 milionů korun a stala se tak největším věřitelem Net Media Group. Insolvenční správce Net Media Group eviduje přihlášené zajištěné pohledávky v celkové výši 661 milionů korun a nezajištěné pohledávky za 227 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK