Chcete změnit zálohy na energie?

29.05.2020 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Platíte zálohy na energie a pokaždé vám vrací peníze? Přeplatek je samozřejmě příjemná zpráva, ale tento druh spoření u dodavatelů energie se zrovna nedoporučuje, například úroky vám tam rozhodně nenaskočí. Lepší je si zálohy rozumně nastavit.

Dodavatel vám vždycky raději předepíše zálohu větší, a pak vám peníze vrátí, než naopak. Má totiž jistotu, že po vás nebude vymáhat případný nedoplatek. Pokud ale přeplatek činí několik tisíc korun, je určitě lepší si výši zálohy změnit. Není to nic těžkého.

Co platíme v elektřině?

Nejprve si tedy řekněme, z čeho se výsledná částka, kterou posíláme dodavateli elektřiny, skládá.

Ve složce ceny elektřiny, kterou stát reguluje každý rok prostřednictvím Energetického regulačního úřadu (ERU), jsou hlavně poplatky za distribuci elektřiny (jednoduše řečeno vedení, sloupy, dráty), systémové služby (třeba příspěvek na obnovitelné zdroje energie) a platby za činnost Operátora trhu, jehož činností je zajišťování bilance nabídek a poptávek na dodávky elektřiny.

Poplatky za  dopravu vaší elektřiny domů si bere distributor. Toho nezměníte, je určen podle vašeho bydliště – ČEZ Distribuce (Čechy mimo Prahu a jižní Čechy, severní Morava), E.ON Distribuce (jižní Morava, jižní Čechy) a PRE Distribuce (Praha). Mezi distributory není konkurence, „dráty“ do domů vedou totiž jen jedny.

Regulovaná složka sumy tvoří méně než polovinu výsledné ceny. Její větší část ceny si v tzv. neregulované složce stanovují sami dodavatelé. Těm platíte především za silovou elektřinu – to co odebíráte ze zásuvek, a měsíční paušál. 

Jak si změnit zálohy na energie

(foto: Shutterstock)

 

Za co platíme v ceně plynu?

Cena zemního plynu je opět tvořena regulovanou a neregulovanou částí. Regulovanou část řídí stát za pomoc ERU, ale ta tvoří jen čtvrtinu celkové sumy. Platí se v ní za distribuci a přepravu plynu a poplatek za služby Operátora trhu.

Poplatky za distribuci pak kryjí náklady spojené s transportem plynu až k vašemu domu. Stejně jako u elektřiny je plynové potrubí také jen jedno a vy patříte pod distributora podle svého bydliště: RWE Energie (Středočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký a Liberecký kraj), Jihomoravská plynárenská – JMP Net (Jihomoravský, Olomoucký kraj, část Zlínského kraje a kraje Vysočina), Severomoravská plynárenská – SMP Net (Moravskoslezský kraj a část Zlínského kraje), Východočeská plynárenská – VČP Net (Královéhradecký, Pardubický kraj a část kraje Vysočina), E.ON Distribuce (Jihočeský kraj), Pražská plynárenská Distribuce (hlavní město Praha)

Neregulovaná složka ceny plynu tvoří až 70 % z celkové sumy. Zde se platí za samotný plyn a poplatek za jeho uskladnění.

Jak na to?

Platíte zálohy ve stejné výši, i když energie například v létě odebíráte méně, zima bývá energeticky náročnější. Záloha by měl být vypočítána tak, aby suma byla průměrem mezi obdobím nejvyššího a nejnižšího odběru. Je jasné, že když spálíte energie víc, budete ji muset doplatit, když méně, přeplatek vám bude vrácen.

Jestliže chcete změnit výši zálohy, protože se vám zdají vysoké, stačí se s dodavatelem domluvit. Asi nejjednodušší cesta je telefonická. Zavoláte na zákaznickou linku dodavatele – ta je uvedena na každé faktuře, tam vás nasměrují na internetové stránky. Na nich vyplníte příslušný on-line formulář, který buď pošlete rovnou nebo e-mailem dodavateli. Můžete ale také zajít osobně na pobočku dodavatele a vše vyřídit „kamennou“ cestou.

Žádost bude obsahovat vaše jméno a příjmení, adresu místa spotřeby, kontaktní údaje, tedy telefon a e-mail, zákaznické číslo a požadovanou výši zálohy. Většinou se také požaduje uvedení důvodu, tedy proč žádáte o změnu zálohy. Tato položka v dotazníku ale nebývá povinná.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 34 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ