USA by mohly dočasně uvolnit restrikce uvalené na Huawei

18.05.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/Peking 18. května (ČTK) - Americké ministerstvo obchodu by mohlo brzy dočasně uvolnit restrikce uvalené na čínskou společnost Huawei. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na mluvčí resortu. Americké ministerstvo obchodu společnost Huawei ve čtvrtek s okamžitou platností zařadilo na černou listinu, což jí znemožnilo kupovat americké součástky bez souhlasu vlády USA.

Americké ministerstvo obchodu by mohlo poskytnout dočasnou licenci společnostem a lidem, kteří mají vybavení Huawei, aby tak získali čas zajistit si spolehlivost svých komunikačních sítí a vybavení, uvedla resortu. Licence by se netýkala nově uzavřených obchodů a měla by trvat 90 dnů, dodala.

Americké tajné služby podezírají Huawei ze spolupráce s čínskou rozvědkou, firma to ale popírá. Čtvrteční rozhodnutí amerického ministerstva obchodu by podle analytiků mohlo ohrozit aktivity čínského podniku i jeho dodavatelů a zpomalit výstavbu mobilních sítí páté generace (5G). Americké nařízení, které již vstoupilo v platnost, postihlo Huawei a jeho 68 poboček v 26 zemích. Huawei považuje rozhodnutí amerického ministerstva obchodu za bezdůvodné a za porušení práv firmy.

Z dočasné licence by mohli mít přínos například poskytovatele přístupu k internetu a mobilních telefonních služeb v řídce obydlených místech, jako je Wyoming a východní Oregon, kteří v posledních letech nakupovali od společnosti Huawei síťové vybavení, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK