Investor nákupního centra chce po Prostějovu 320 mil. Kč

20.05.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Prostějov 20. května (ČTK) - Developerská společnost Manthellan požaduje po prostějovské radnici 320 milionů korun jako náhradu škody za to, že v centru města nemůže investovat zhruba miliardu korun do dlouho plánovaného obchodního domu Galerie Prostějov. \"Obdrželi jsme předžalobní výzvu,\" řekla dnes na dotaz ČTK mluvčí prostějovské radnice Jana Gáborová. Projekt nákupního centra se nepodařilo uvést v život poté, co radnice loni změnila názor na platnost smlouvy o smlouvě budoucí, která se týkala Galerie Prostějov.

Stanovisko radnice letos v lednu podpořil odvolací soud, který potvrdil zneplatnění smlouvy s developerem.

Vedení firmy Manthellan zaslání výzvy potvrdilo. \"Prostějov nám svým jednáním způsobilo škodu. Předžalobní výzvou jsme město vyzvali k její úhradě,\" řekl dnes ČTK bez podrobností manažer projektu Galerie Prostějov Lukáš Čepelka. Bez komentáře ponechal dotaz, zda v případě nezaplacení požadované částky bude ze strany Manthellanu následovat žaloba.

Výzvu od firmy Manthellan podle Gáborové dostali na starost právníci Prostějova, kteří už dříve smlouvu s smlouvě budoucí s Manthellanem vyhodnotili jako neplatnou. Částka 320 milionů korun by značně zatížila rozpočet města. Prostějovská radnice letos plánuje hospodařit s výdaji 1,027 miliardy korun, které v návrhu rozpočtu o 23 milionů korun převyšují příjmy.

Odvolací Krajský soud v Brně letos v lednu potvrdil zneplatnění smlouvy mezi prostějovskou radnicí a firmou Manthellan o plánované výstavbě Galerie Prostějov. Zrušení smlouvy se pomocí žaloby domáhala společnost Prior-obchodní domy. Jako neplatnou smlouvu už dříve označil prostějovský soud, krajský soud ale následně žalobu zamítl. Po dovolání k Nejvyššímu soudu musel krajský soud rozhodnout znovu. Rozsudek prostějovského soudu je tak pravomocný.

Spor se týkal postupu prostějovské radnice při přípravě projektu. Zatímco v podmínkách výběrového řízení byl závazek, že investice zahrne také stavbu společenského centra nejméně pro 500 lidí, tak v uzavřené smlouvě se společností Manthellan už o tom není zmínka. Podle firmy Prior-obchodní domy proto uchazeči o tento projekt neměli rovné podmínky. Právní zástupce firmy Manthellan už dříve označil žalobu firmy Prior-obchodní domy za šikanózní. Právní zástupce firmy Prior-obchodní domy to odmítl.

Prostějovská radnice původně tvrdila, že smlouva o smlouvě budoucí je v pořádku, na začátku loňského roku ale názor změnila poté, co si nechala u advokátní kanceláře zpracovat právní rozbor. Radnice už loni podala žalobou na vyklizení pozemků, které v centru města užívala firma Manthellan. Okresní soud poté na podzim rozhodl, že nájemní smlouva na městské pozemky mezi radnicí a společností Manthellan, která na těchto parcelách plánovala postavit obchodní centrum Galerie Prostějov, je neplatná.

Galerie Prostějov měla vzniknout v centru v místě, kde stojí kulturní a společenský dům. Projekt připravila skupina investorů, kteří v Olomouci postavili nákupní centrum Šantovka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK