Potřebujete se dostat na druhý konec města, ale „MHDéčkem“ se vám nechce? Zkuste Liftago či Uber

29.05.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Doby, kdy přeplněné vozy městské hromadné dopravy a často nevrlí taxikáři představovali jediný způsob, jak se dostat z bodu A do bodu B, jsou, zdá se, naštěstí dávno pryč. Díky aplikacím typu Liftago nebo Uber se stalo cestování pro ty, kteří nemají vlastní auto, o poznání příjemnější záležitostí. Jak tyto služby fungují a na kolik vás taková jízda přijde? Odpověď naleznete na následujících řádcích.

Abyste mohli služeb těchto dvou hlavních hráčů na tuzemském trhu alternativních „taxislužeb“ využít, je zapotřebí mít chytrý telefon a v něm staženou příslušnou aplikaci. Je přitom jedno, zda váš mobil běží na systému Android či iOS.

Kolik ubere Uber z vaší peněženky? A kolik Liftago?

Taxi, MHD, Liftago či Uber?

Zdroj: Shuttestock

S Liftagem je volba řidiče zcela na vás

Chytrý telefon je dnes víceméně samozřejmostí, co ale může být o poznání komplikovanější, je skutečnost, že obě zmíněné společnosti aktuálně operují pouze ve větších českých městech. Se společností Liftago se můžete svézt po Praze, Brnu, Ostravě, Plzni, Olomouci, Ústí nad Labem, Liberci, Českých Budějovicích nebo Zlínu. To Uber své služby nabízí zatím jen v hlavním městě. Do budoucna by se nabídka měla rozšířit i na zbylá místa, avšak za jak dlouho se tak skutečně stane, v tuto chvíli zcela jasné není.

Co se Liftaga týče, po stažení aplikace v ní uživatel označí na mapě místo, odkud kam chce svézt, zadá čas, kdy pro něj některý z jeho řidičů má přijet – může to být hned, nebo také třeba za půl hodiny – a následně si v závislosti na ceně, modelu auta, hodnocení řidiče od předchozích zákazníků vybere pro něj tu nejvhodnější variantu.

Všichni řidiči tohoto českého startupu jsou navíc licencovaní řidiči taxíků, tudíž nemusíte mít strach, že byste nasedli do auta nějakého „ňoumy“, který se ztratí na první křižovatce. Chce-li navíc takovýto taxikář zůstat „v kurzu“, je v jeho vlastním zájmu, aby si zákazník odvezl z jízdy co nejlepší dojem, právě kvůli možnosti onoho hodnocení v aplikaci.

Platit lze hotově i kartou, přičemž pokud si vyberete druhou možnosti, kartu de facto ani nemusíte mít u sebe, neboť je možné si spárovat se samotnou aplikací.

Uber zdržují spory a protesty taxikářů

Americký Uber je českému Liftagu podobný, respektive Liftago je podobné Uberu, přesto se obě společnosti v mnohém liší. Uber, jak již bylo řečeno, nabízí aktuálně své služby pouze a jen v Praze (tedy pochopitelně v rámci České republiky). Jezdíval taktéž v Brně, během roku 2017 se nicméně v důsledku stížnosti tamní taxikářské firmy, kterou posléze potvrdil i Ústavní soud, z této moravské metropole stáhl.

Tato stížnost napadala ty, kteří pro Uber jezdí, tedy samotné řidiče. Proč? Inu, zkrátka proto, že na rozdíl od zmíněného Liftaga, respektive běžné taxislužby musejí mít jeho řidiči pouze platný řidičský průkaz, čistý trestní rejstřík a auto s platnou technickou kontrolou, které není starší než 10 let.

Povinnost koncese pro silniční přepravu osob do 3,5 lze v jejich případě snadno obejít, a to tak, že se stane součástí takzvané flotily. Zřídit koncesi si totiž musí právě a jen majitel flotily, přičemž ten pod sebou takovéto řidiče zaměstnává a vyplácí jim mzdu. Taxikářská licence, taxametr, svítilnu, na níž je uveden nápis „taxi“, ani zkoušku z místopisu řidič Uberu na rozdíl od svého kolegy z Liftaga mít nemusí.

Uber jako takový nabízí vlastním zákazníkům širší portfolio služeb, v tomto článku bude nicméně zaměřena pozornost pouze na „taxislužbu“ UberPOP.

Také pro její použití je zapotřebí stáhnout si mobilní aplikaci. Objednání vozu je pak velice podobné tomu, jak to funguje v případě Liftaga. Nevýhodou však pro některé zákazníky Uberu může být skutečnost, že nelze vybrat řidiče, potažmo vůz, s nimž se klient chce svézt, a stejně tak se nemůže řídit ani cenou, neboť tu, respektive její odhad stanoví pro každého řidiče stejně aplikace sama od sebe. Platit lze hotově, kartou i prostřednictvím aplikace.

Cenově vychází nejlépe Uber

A na kolik že vás jízdy vozy obou společností vlastně vyjdou? To prozradí následující tabulka.

Porovnání cen Liftago UberPOP Běžná taxislužba
Nástupní sazba 40 Kč 25 Kč 30 - 40 Kč
Cena za 1 kilometr 20 Kč 9,90 Kč 23 - 28 Kč
Cena za 1 minutu čekání   3 Kč 4 - 6 Kč
Minimální jízdné 60 Kč 55 Kč  
Cena z letiště Václava Havla na Václavské náměstí 300 Kč 400 Kč 400 - 500 Kč

V souvislosti s cenami uvedenými výše je potřeba zmínit, že jsou pouze orientační. A to z toho důvodu, že například v případě Liftaga si její konečnou výši určuji vždy konkrétní řidič, přičemž nejvyšší sazba za ujetý kilometr nesmí ze zákona v hlavním městě Praze překročit 28 korun.

Co se týče Uberu, i zde dochází k jisté míře variability. Ceny se liší v závislosti na tom, v jaký den a v kolik hodin si daný odvoz zařizujete. Pakliže se jedná o dopravní špičku či například sobotní večer, počítejte s tím, že si připlatíte.

Jednotlivých taxikářských společností je po celé Praze tolik, že je téměř nemožné uvést jakoukoliv konkrétní částku, a proto jsou v tabulce výše naznačeny spíše intervaly, v nichž se cena za odvoz obvykle pohybuje.

 

Nižší cena, nebo vyšší kvalita?

Přestože Liftago, respektive Uber, rozhodně nejsou jedinými alternativními taxislužbami na tuzemském trhu, patří zdaleka k těm nejoblíbenějším. Jakou z nich nakonec zvolíte, je samozřejmě čistě na vás. Obě mají své výhody. Pro Uber hovoří především nižší cena, pro Liftago zase zpravidla vyšší kvalita.

Pakliže nejste z Prahy, ale z nějakého jiného krajského města v České republice, pak na výběr v tuto chvíli příliš nemáte, ale i to by se mohlo a mělo do budoucna změnit. Hodně bude záležet na tom, jak moc příznivé podnikatelské prostředí z legislativního hlediska se podaří vládě ve sporu Uber versus taxikáři vytvořit.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 1.5
Hlasováno: 16 krát

Články ze sekce: Spotřebitel