ČNB: Finanční sektor je stabilní, musí platit víc do rezerv

23.05.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Banky v Česku budou od léta příštího roku odvádět více peněz do rezerv na ochranu úvěrového trhu. Česká národní banka (ČNB) zvýšila tzv. sazbu proticyklické kapitálové rezervy na dvě procenta. Podle centrální banky je domácí finanční sektor stabilní a má dostatečný prostor pro růst úvěrů i po zvýšení kapitálové rezervy. Limity ukazatelů pro poskytování hypoték nechala ČNB beze změny, ačkoliv se podle centrální banky mírně zvýšilo nadhodnocení cen bytů.

Dnes oznámené zvýšení sazby proticyklické rezervy na dvě procenta bude platit od července 2020. \"Důvodem je nárůst rizik spojených s rostoucí fází finančního cyklu české ekonomiky a dílčí zesílení signálů zranitelnosti domácího bankovního sektoru vůči případné nepříznivé změně podmínek v ekonomice,\" uvedla dnes ČNB. S ohledem na skutečnost, že se domácí ekonomika zřejmě nachází blízko vrcholu finančního cyklu, se podle guvernéra centrální banky Jiřího Rusnoka pravděpodobnost dalšího zvýšení sazby významně snížila.

Rezervu by měly banky vytvářet v době růstu úvěrů. Naopak při poklesu ekonomické aktivity doprovázené rostoucími úvěrovými ztrátami by měla být využita bankami pro krytí ztrát. Sazbu, která platí pro všechny banky, spořitelní a úvěrní družstva a obchodníky s cennými papíry, stanovuje ČNB pravidelně každé čtvrtletí s účinností za rok.

Naposledy zvýšila centrální banka proticyklickou kapitálovou rezervu na 1,75 procenta loni v listopadu. Tato výše odvodu bude platná od začátku roku 2020. Aktuálně platná sazba je 1,25 procenta a od letošního července stoupne na 1,5 procenta.

Centrální banka dnes také zveřejnila zprávu o finanční stabilitě, podle které je domácí finanční sektor stabilní a vysoce odolný vůči případným nepříznivým šokům. Banky mají i nadále dostatečný prostor pro růst úvěrů i po zvýšení kapitálové rezervy, avšak za předpokladu přiměřené dividendové politiky.

\"Z pohledu posledního roku od minulé Zprávy o finanční stabilitě si finanční sektor udržel vysokou míru odolnosti vůči možným nepříznivým šokům. Musíme se ovšem dívat dopředu. Z tohoto pohledu registrujeme dílčí nárůst rizik spojených s vývojem hospodářského cyklu,\" řekl novinářům Rusnok.

Guvernér ČNB dnes také oznámil, že bankovní rada nechala beze změny limity ukazatelů pro poskytování hypoték. Nadále proto platí, že dluh žadatele o úvěr na bydlení by neměl překročit devítinásobek ročního čistého příjmu a na splátku dluhu má vynakládat maximálně 45 procent měsíčního čistého příjmu. Zároveň dál platí doporučení, aby banky neposkytovaly hypotéky nad 90 procent ukazatele LTV (poměr výše úvěru k hodnotě zástavy) a omezily i hypotéky nad 80 procent.

Ne všechny banky podle Rusnoka doporučení plní. Pokud se trh zklidní, je ČNB připravena míru regulace zvolnit. \"Ale ten čas ještě určitě nenastal,\" dodal guvernér.

K omezením hypotečního trhu vedl ČNB rychlý růst cen nemovitostí i objemu úvěrů na bydlení. Rusnok dnes upozornil, že nadhodnocení cen bytů se dále mírně zvýšilo a na konci loňska bylo okolo 15 procent proti zhruba deseti procentům o rok dříve. \"Aktuální ceny nemovitostí nemusejí být z dlouhodobého hlediska udržitelné,\" upozornil guvernér ČNB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK