Českomoravská Nemovitostní koupila za miliardu budovu Crystal

11.06.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. června (ČTK) - Realitní holding Českomoravská Nemovitostní koupil za více než miliardu korun kancelářskou budovu Crystal v Praze od holdingu CFH. Českomoravská Nemovitostní to dnes oznámila v tiskové zprávě. Hodnota jejího portfolia se nákupem Crystalu výrazně zvětšila, nyní činí asi tři miliardy korun. Budova má 14 nadzemních a čtyři podzemní podlaží, v nichž jsou i sklady či 121 parkovacích míst. Největšími nájemci v Crystalu jsou Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR, Všeobecná zdravotní pojišťovna, GES Group Finance a Česká lékárna.

\"V rámci svého portfolia hledáme kancelářské budovy, které splňují moderní standardy výstavby včetně nezbytných zelených certifikací,\" uvedl k nákupu předseda představenstva Českomoravské Nemovitostní Radek Stacha.

Crystal není jediným velkým nákupem holdingu z poslední doby. Českomoravská Nemovitostní koupila například budovu v horní části Václavského náměstí. Cenu transakce nezveřejnila, podle serveru Euro.cz se mohla pohybovat v řádu stovek milionů. Loni pak firma podle serveru koupila v Praze sídlo Volkswagen Financial Services či centrálu firmy Nestlé. \"V roce 2018 jsme nakupovali budovy, jejichž hodnota se pohybovala ve stovkách milionů korun. Tento rok bychom se chtěli zaměřit i na prémiové budovy a top kanceláře v Praze,\" uvedl dnes Stacha.

Stavba budovy Crystal v pražských Vinohradech, která byla dokončena v roce 2015, vyvolala odpor u místních sdružení. Lidé kritizovali jednak její vzhled, který se podle sdružení nehodí do vinohradské zástavby, i pochybnosti kolem schvalování stavby. Původně měl totiž v proluce vyrůst čtyřpatrový bytový dům. Budova, které dala jméno její fasáda připomínající krystal, dostala také v roce 2016 v anketě pořádané sdružením Arnika titul Skleněné peklo pro nejošklivější pražskou stavbu posledního čtvrtstoletí.

Dosavadním vlastníkem budovy Crystal byla podle dnešních Hospodářských novin libanonská investiční skupina CFH, která nemovitost vlastnila asi rok. CFH loni za Crystal zaplatila developerovi GES Real přibližně 40 milionů eur (podle aktuálního kurzu asi 1,02 miliardy korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK