Vláda projedná aktualizaci plánu na pomoc krajům po těžbě uhlí

16.06.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. června (ČTK) - Vláda v pondělí projedná aktualizaci plánu Re:Start na období 2019 až 2030. Navrhuje 16 nových opatření za 10,1 miliardy korun. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které návrh předkládá, počítá s tím, že 92 procent budou tvořit evropské dotace. Program Re:Start je určen pro Ústecký, Karlovarský a Moravskoslezský kraj. Jde o regiony poškozené těžbou uhlí.

Pro příští rok MMR počítá s 1,1 miliardy korun, na období 2021 až 2030 zbývá devět miliard. Program cílí zejména na využití evropských dotací v programovém období 2021 až 2027. Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) plánuje Evropská komise v tomto období kromě tradiční politiky soudržnosti vytvořit i transformační fond, ze kterého by mohly uhelné regiony čerpat.

Z 16 navrhovaných opatření jde například o podporu turismu prostřednictvím agentury CzechInvest, dále o podporu průmyslových zón a přeměnu brownfieldů, tedy nevyužívaných ploch například po bývalých továrnách nebo skladech. V Karlovarském kraji jde o areál bývalých kasáren v obci Velká Hleďsebe, areál bývalého státního statku ve Skalné a bývalou vodárnu v Karlových Varech. V Moravskoslezském kraji jsou to například Dukelské kasárny v Opavě nebo plocha mezi důlní oblastí Vítkovice a Karolínou v Ostravě. Na území Ústeckého kraje jde o lokalitu teplického nádraží a městských lázní v Chomutově.

Další návrhy se týkají podpory výzkumu, vývoje a inovací nebo středních a veřejných vysokých škol. Další z bodů hovoří o potřebě modernizace Integrovaného záchranného systému nebo o podpoře nájemního bydlení v Karlovarském kraji.

Podle Dostálové jsou v programu Re:Start připravené nebo již rozjeté projekty za 24 miliard korun, převážně z evropských dotací. Celkem stát plánuje do opatření, která vycházející z tohoto programu, investovat celkem zhruba 42 miliard korun. Peníze jsou uvolňovány postupně. Každý rok vláda vyhodnotí situaci a nové požadavky regionů a podle toho budou upraveny také náklady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK