Dividendu 193 mil. od Plzeňské teplárenské dá město na stavby

17.06.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 17. června (ČTK) - Plzeň letos dostane od akciové společnosti Plzeňská teplárenská dividendu téměř 193 milionů korun. Jde o 65procentní podíl z loňského zisku, který odpovídá akcionářskému podílu města. Zastupitelé města dnes schválili rozdělení peněz, řekl ČTK radní pro ekonomiku David Šlouf (ODS). Peníze půjdou hlavně na stavby podpořené dotacemi EU a na tréninkové centrum mládeže.

Víc než 92 milionů z dividend půjde podle Šloufa hlavně na zajištění spoluúčasti města na dotačních projektech v příštím programovém období EU.

\"Město je kumuluje ve svém fondu pro kofinancování dotovaných projektů,\" uvedl. Asi 65 milionů korun dá město do modernizace sportovních zařízení, která vlastní, zejména na revitalizaci zázemí tréninkového centra fotbalové mládeže v Luční ulici, sedm milionů půjde na bezpečnostní opatření na stadionu ve Štruncových sadech.

Zbylých 35 procent ve firmě drží od loňska EP Infrastructure ze skupiny EPH. Podle předsedy představenstva Plzeňské teplárenské Romana Jurečka (ODS) činila dividenda pro město v minulých letech mezi 50 a 100 miliony.

\"Letošní růst je dán loňskou fúzí (Plzeňské teplárenské a Plzeňské energetiky ze skupiny EPH), přístupem nových manažerů firmy, zkušenostmi šesté největší energetická firmy v Evropě (EPH) a dále jsme použili část nerozděleného zisku z minulých let, asi 60 milionů korun,\" uvedl.

\"Tak vysokou sumu na dividendách jsme nečekali a jsme příjemně překvapeni, v jaké kondici Plzeňská teplárenská je. Počítali jsme řádově vyšší desítky milionů,\" řekl Šlouf. Podle něj se potvrzuje, že vstup EPH do městské firmy přinese zvýšení zisku a tím i dividendy pro město.

Letošní zisk a tedy i dividendy v příštím roce podle něj závisejí na tom, jaká bude cena emisních povolenek, které stále zdražují a jejichž cenu město nemůže ovlivnit. \"Při nějaké prognóze, že chceme zachovat minimálně tři roky cenu tepla, se může stát, že dividenda bude nižší. Dalším aspektem bude charakter zimy,\" dodal. \"Vše nad 100 miliony korun bude dobrý výsledek, protože Plzeň má nejlevnější teplo v celé ČR. A navíc firma nemá ani korunu dluhu. Najít takový energetický komplex v ČR, kde je výroba elektřiny, spalovna, spalování štěpky, je velmi těžké,\" řekl Jurečko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK