Kremlík bude jednat s kraji a obcemi o mýtu, nechce nulovou sazbu

18.06.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. června (ČTK) - Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) se dnes sejde se zástupci krajů a obcí kvůli dalšímu fungování mýtného systému. Kremlík v minulých dnech oznámil, že stát nezavede nulovou sazbu na silnicích první třídy. Podle ministra by bezplatné mýto mohlo zpochybnit mýtný tendr. Kraje se obávají, že to povede k objíždění zpoplatněných úseků přes silnice nižších tříd a tím i k jejich ničení. Možnost zavedení bezplatného mýta na silnicích první třídy loni krajům slíbil bývalý ministr dopravy Dan Ťok.

\"Rozšíření mýta na dalších silnicích první třídy se nevyhneme. Nulová sazba by zpochybnila tendr,\" uvedl Kremlík. Zavedení bezplatného mýta by podle něj mohlo vytvářet další záminky pro napadání tendru. Krajům a obcím chce nabídnout jiné opatření.

Dnes se proto Kremlík sejde se zástupci Svazu měst a obcí i Asociace krajů. \"Samozřejmě nechci, aby se po dvojkách a trojkách proháněly náklaďáky, které by objížděly trasy a ohrožovaly lidi na kolech nebo pěší. Budeme hledat cesty, jak tomu zamezit,\" uvedl. Chce jednat se zástupci Státního fondu dopravní infrastruktury, uvažuje například o umístění vysokorychlostních vah na silnice ve správě krajů. Bránit objíždění zpoplatněných tras by podle něj měla i policie.

Předsedky Asociace krajů ČR Jana Mračková Vildumetzová rozhodnutí Kremlíka označila za nerespektování původní dohody s ministerstvem dopravy. Zpoplatnění některých úseků a následná snaha těžkých nákladních aut se jim vyhnout podle ní ohrozí bezpečnost provozu v obcích poblíž silnic první třídy a zhorší kvalitu životního prostředí. Upozornila, že kraje tak budou žádat, aby jim stát poskytl peníze na opravy silnic, po kterých budou kamiony zpoplatněné úseky objíždět.

Mýtný systém se v příštím roce rozšíří o 870 kilometrů silnic první třídy. Kraje z nich vybraly 600 kilometrů, na nichž si přály zavedení nulové sazby. Umožňovalo jim to memorandum, které loni uzavřely s Ťokem.

Nový mýtný systém se satelitní technologií by měl být na silnicích první třídy od ledna 2020. Na dálnicích by měl fungovat o měsíc dřív. Mýtný systém po rozšíření bude na 2300 kilometrech dálnic a silnic první třídy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK