Ropa v reakci na avizované setkání prezidentů USA a Číny zdražuje

18.06.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 18. června (ČTK) - Ceny ropy se dnes výrazně zvyšují v reakci na zprávu, že americký prezident Donald Trump se příští týden na okraj summitu velkých ekonomik G20 v Japonsku sejde s čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Trh si od schůzky slibuje pokrok v řešení obchodních sporů mezi oběma zeměmi. K růstu cen ale přispívá i napětí na Blízkém východě po útocích na tankery.

Severomořská ropa Brent krátce před 17:30 SELČ přidávala 2,8 procenta na 62,65 dolaru za barel, zatímco americká lehká ropa WTI vykazovala růst o 4,1 procenta na 54,05 dolaru za barel.

\"Vedl jsem s čínským prezidentem velmi dobrý telefonický rozhovor. Příští týden v Japonsku na G20 budeme mít širší schůzku,\" napsal Trump na twitteru. Uvedl také, že čínští a američtí zástupci už zahájili přípravná jednání.

Od útoků na ropné tankery v Ománském zálivu z minulého týdne se stupňují obavy z vyostření konfliktu mezi Spojenými státy a Íránem. Washington z útoku obviňuje Teherán, který ale souvislost s útoky odmítá. Írán v pondělí uvedl, že za deset dní překročí limit pro obohacený uran, který stanoví mezinárodní dohoda o jaderném programu z roku 2015. Spojené státy pak oznámily, že na Blízký východ vyšlou dalších 1000 vojáků. Trump už v květnu rozhodl o vyslání 1500 příslušníků armády do této oblasti.

Trh také čeká, jak rozhodnou představitelé Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejich spojenci o budoucnosti dohody o omezování těžby. Ruský ministr energetiky Alexandr Novak dnes řekl, že vzhledem k nejistotě na trhu je na jakékoli rozhodnutí příliš brzy.

Ceny ropy klesly z dubnových úrovní zhruba o 20 procent. Dolů je táhly obavy z obchodní války USA a Číny i nepříznivá ekonomická data.

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 62,65 60,94 New York - NYMEX WTI červenec 54,05 51,93

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK