Akcie v USA díky naději na řešení obchodního sporu vzrostly

18.06.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. června (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dnes posílily. Náladu na trhu zlepšila naděje na obnovení obchodních jednání mezi USA a Čínou a snížení úrokových sazeb americkou centrální bankou (Fed) ještě v letošním roce.

Index Dow Jones posílil o 353,01 bodu, tedy 1,35 procenta, na 26.465,54 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 se zvýšil o 28,08 bodu, čili 0,97 procenta, na 2917,75 bodu. Index technologického trhu Nasdaq stoupl o 108,86 bodu, neboli 1,39 procenta, na 7953,88 bodu.

Americký prezident Donald Trump oznámil, že se koncem tohoto měsíce setká na summitu největších ekonomik světa G20 s čínským protějškem Si Ťin-pchingem a dodal, že budou obnovena jednání mezi oběma zeměmi.

Globální akciové trhy v posledních měsících opakovaně rostly a klesaly v reakci na komentáře Trumpa o pokroku nebo nedostatečném pokroku v jednáních, které mají ukončit obchodní konflikt. Jeho dnešní oznámení pomohlo vzhůru zvláště průmyslovým a technologickým společnostem citlivým na vývoj zahraničního obchodu. Z technologických firem se dařilo hlavně výrobcům polovodičů, jejichž velká část příjmů pochází z Číny. Posílily však také firmy Apple, Amazon.com a Microsoft. Výrobce letadel Boeing rostl po oznámení předběžné objednávky na jeho letadla 737 MAX, která od března nesmějí létat.

Americko-čínská válka a její dopad na ekonomický růst posilují mezi investory očekávání, že Fed sníží úrokové sazby, aby ochránil růst americké ekonomiky. Ve středu končí dvoudenní zasedání měnového výboru Fedu. Snížení úroků trhy zatím nečekají, avšak Fed by mohl naznačit, jak se bude dále vyvíjet měnová politika.

Akciové trhy povzbudil i komentář prezidenta Evropské centrální banky Maria Draghiho. Ten uvedl, že ECB přijde s dalšími stimulačními opatřeními, včetně případného snížení úrokových sazeb, jestliže se nezvýší inflace.

Kurz amerického dolaru se dnes měnil pouze mírně. Investoři se nechtěli pouštět do větších obchodů před koncem dvoudenního zasedání měnového výboru Fedu. Euro kleslo v reakci na projev Draghiho.

Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, stoupl o 0,1 procenta na 97,64 bodu. Vůči euru dolar posílil o 0,2 procenta na 1,1199 USD, k jenu však oslabil o 0,1 procenta na 108,42 JPY. Euro vůči jenu kleslo o 0,3 procenta na 121,40 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK