Na jaké předpisy se připravit před cestou autem k moři? (2)

03.07.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Jedete autem do zahraničí anebo rovnou k moři? V našem článku se dozvíte, na co byste si na silnici měli dát pozor v Řecku, Slovinsku a Španělsku.

Kdykoliv budete cestovat autem do zahraničí, prostudujte si tamější dopravní předpisy, ale i povinnou výbavu osobního automobilu, která se od naší může lišit. Co byste ještě měli vědět?

Dopravní předpisy v zemích EU a zahraničí – Řecko, Slovinsko, Španělsko

Autem k moři do Řecka

V obci můžete jet 50 km/hod, mimo obec až 90 km/hod, na rychlostní komunikaci 110 km/hod a na dálnici až 130 km/hod bez ohledu na věk řidiče anebo délku praxe s řízením. S přívěsem můžete jet po dálnici i mimo obec 80 km/hod. Všechny osoby musí použít bezpečnostní pásy, u dětí je nutný zádržný bezpečnostní systém, čili autosedačka.

Za jízdy přes den nebudete muset svítit a na rozdíl od ostatních států zde není vůbec povinná reflexní vesta. Řidiči osobních automobilů mají tolerováno 0,05 % alkoholu v krvi. Pro osoby, které mají řidičský průkaz kratší dobu než 2 roky, se však limit snižuje na 0,02 %, což platí i pro motocyklisty nebo řidiče z povolání. Ve vozidle pak nesmíte kouřit, pokud s vámi cestuje těhotná žena nebo dítě do 12 let.

Přeprava dětí v autě v Řecku

Dítě může být na předním sedadle, ale jen pokud je dětská autosedačka umístěna proti směru jízdy. Zádržný bezpečnostní systém je povinný pro děti do 12 let anebo do výšky 135 cm.

Cesta autem do Řecka, Slovinska, Španělska - dopravní předpisy

Zdroj: Shutterstock

Autem k moři do Slovinska

Povolená rychlost v obci je 50 km/hod a mimo obec 90 km/hod. Na rychlostní komunikaci můžete jet 110 km/hod a na dálnici 130 km/hod. S přívěsem se rychlost na dálnici anebo rychlostní komunikaci snižuje na 80 km/hod.

Celý den je také povinnost svítit. Řidič i spolujezdci musí mít za jízdy zapnuty bezpečnostní pásy. U alkoholu je maximální povolený limit 0,05 %. U osob, které jsou mladší 21 let anebo řídí kratší dobu než 2 roky, je tolerance nulová stejně jako u profi řidiče. Zakázáno je také používání mobilu za jízdy.

Jak přepravovat děti ve Slovinsku

Děti do 150 cm musí používat buď zádržný bezpečnostní systém na předních i zadních sedadlech anebo speciální bezpečnostní pásy, které budou úměrně přizpůsobeny postavě dítěte. Jestliže budete dítě přepracovat na předním sedadle, musíte před jízdou deaktivovat airbag.

Pokud dítě přepravujete ve starém autě, které není vybaveno bezpečnostními pásy anebo kam nelze umístit autosedačku, dítě od 3 let může cestovat autem bez ní, musí však sedět na zadních sedadlech. Dítě mladší 3 let ve voze, kam nelze nainstalovat zádržný systém, nemůžete převážet.

Autem k moři do Španělska

Stejně jako v předchozích dvou případech i zde mají povinnost řidič a spolujezdci využívat bezpečnostní pásy na všech místech, která jsou jimi vybavena. V obci opět můžete jet 50 km/hod, mimo ni 90 km/hod, na dálnici už však 120 km/hod. S přívěsem se maximální povolená rychlost snižuje. Po dálnici s ním můžete jet 90 km/hod a mimo obec 80 km/hod. Povinné jsou zde navíc 2 výstražné trojúhelníky.

Ve Španělsku vám mohou naměřit do 0,05 % alkoholu v krvi, aby se vše obešlo bez postihu. Pro řidiče mladší 21 let a s praxí v řízení kratší než 2 roky platí 0,03 %. Zde navíc za porušení nehrozí jen pokuta, přerušení jízdy anebo zabavení řidičáku, ale rovnou i vězení.

Jízda autem s dětmi ve Španělsku

Autosedačku musí mít dítě, které je mladší 12 let a nižší než 135 cm.

 

Zdroj: bezpecnecesty.cz, ipesip.cz


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: Spotřebitel