Budete na dovolené řídit? Nezapomeňte na mezinárodní řidičák

15.06.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Plánujete v zahraničí jezdit autem? Pak byste měli zbystřit. Ne ve všech zemích vám totiž uznají běžný řidičský průkaz se znakem EU. V mnoha státech budou chtít ten mezinárodní.

Pokud se o prázdninách vydáváte do běžných dovolenkových destinací, jako je např. Itálie, Chorvatsko nebo Řecko, můžete být v klidu, protože po vás mezinárodní řidičský průkaz při případné silniční kontrole vyžadovat nebudou. A to dokonce ani v situaci, kdy si budete chtít půjčit auto na projížďku. Kdy ale naopak ano?

Kde potřebujete mezinárodní řidičský průkaz?

Mezinárodní řidičák nepotřebujete nikde na území Evropské unie, Evropského hospodářského prostoru ani Švýcarska. Kdekoliv jinde už ale ano.

Právě k této problematice se pak váže §104 odst. 4 zákona o silničním provozu, který hovoří hned o dvou úmluvách. První byla podepsána v roce 1949 v Ženevě a řešila platnost mezinárodního řidičáku na jeden rok. V roce 1968 pak došlo i k podpisu vídeňské úmluvy, díky čemuž se platnost na území některých států prodloužila až na tři roky.

Vídeňská úmluva, 1968

Ženevská úmluva, 1949

Albánie, Arménie, Ázerbájdžán, Bahamy, Bahrajn, Bělorusko, Bosna a Hercegovina, Brazílie, Černá Hora, Demokratická republika Kongo, Filipíny, Gruzie, Guyana, Írán, Izrael, Jihoafrická republika, Katar, Kazachstán, Keňa, Kuba, Kuvajt, Kyrgyzstán, Libérie, Makedonie, Maroko, Moldávie, Monako, Mongolsko, Niger, Omán, Pákistán, Peru, Pobřeží slonoviny, Rusko, San Marino, Saúdská Arábie, Senegal, Srbsko, Seychely, Spojené arabské emiráty, Středoafrická republika, Tádžikistán, Tunisko, Turecko, Turkmenistán, Ukrajina, Uruguay, Uzbekistán, Vietnam, Zimbabwe.

Albánie, Alžírsko, Andorra, Argentina, Austrálie, Bangladéš, Barbados, Belize, Benin, Bosna a Hercegovina, Botswana, Burkina Faso, Černá Hora, Demokratická republika Kongo, Dominikánská republika, Ekvádor, Egypt, Fidži, Filipíny, Ghana, Gruzie, Guatemala, Haiti, Chile, Indie, Island, Izrael, Jamajka, Japonsko, Jihoafrická republika, Jordánsko, Kambodža, Kanada, Kongo, Kuba, Kyrgyzstán, Laos, Libanon, Lesotho, Madagaskar, Malawi, Malajsie, Mali, Maroko, Monako, Namibie, Niger, Nigérie, Nový Zéland, Omán, Papua-Nová Guinea, Paraguay, Peru, Pobřeží slonoviny, Korea, Rusko, Rwanda, San Marino, Senegal, Srbsko, Sierra Leone, Singapur, Spojené arabské emiráty, Srí Lanka, Středoafrická republika, Sýrie, Thajsko, Togo, Trinidad a Tobago, Tunisko, Turecko, Uganda, USA, Venezuela, Vietnam, Zimbabwe.

zdroj: Auto.cz

Důležité je navíc doplnit, že mezinárodní řidičák sice mimo zmíněná území slouží jako doklad pro způsobilost k řízení motorových vozidel, jenže v zemi, kde si jej nechal zřídit jeho majitel, již nikoliv. A to především proto, že kdekoliv jinde funguje v podstatě jako úředně ověřený překlad průkazu.

Kde je potřeba mezinárodní řidičský průkaz

zdroj: Shutterstock

Povinnost mít u sebe mezinárodní řidičský průkaz ve zmíněných zemích a státech, se pak vůbec nevyplatí ignorovat. Řada řidičů může začít namítat, že problém nastane pouze ve chvíli, kdy dojde k dopravní nehodě, přestupku anebo silniční kontrole. Co ale není, může velice rychle být. Nejen, že se díky pokoušení zákona ocitnete ve velice nepříjemné situaci, ale ještě dostanete pořádnou pokutu. Rozhodně tedy nic nepodceňujte. Zkaženou dovolenou nechce mít nikdo.

Jaké doklady potřebujete pro jízdu autem v zahraničí?

Dobré je navíc ještě dodat, že společně s mezinárodním řidičákem musíte mít a předložit při kontrole i národní řidičský průkaz. Jinak je ten mezinárodní neplatný. Pro cestu autem pak samozřejmě potřebujete také cestovní pas jako základní cestovní doklad pro identifikaci. Tyhle tři doklady byste tedy měli mít minimálně během jízdy anebo v případě, kdy se rozhodnete půjčit si auto, vždy v pořádku u sebe!


Čtěte také:


Jak na vyřízení mezinárodního řidičáku?

O mezinárodní řidičák si zažádejte buď na obecním úřadě s rozšířenou působností anebo na dopravním magistrátu daného města. Od července 2018 by už navíc neměl být problém žádat o průkaz na jakémkoliv úřadě bez ohledu na trvalé bydliště.

Žádost lze stáhnout na internetu anebo ji najít a vypsat rovnou na místě. Počítejte ale s tím, že k tomu kromě vyplněné žádosti budete potřebovat:

  • Platný řidičský průkaz
  • Občanský průkaz/pas
  • Jednu barevnou nebo černobílou fotografii o rozměrech 33x45 mm.

Kolik stojí mezinárodní řidičák?

Neexistuje zde žádná čekací lhůta. Řidičák vám úřad vydá na počkání. Na místě za něj pak zaplatíte rovných 50 Kč.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: Spotřebitel