Kupujeme letenky levně

23.07.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Na celé dovolené bývá doprava mnohdy dražší než samotný pobyt, hlavně pokud cestujeme letadlem. A tak sháníme co nejlevnější, zpravidla nízkonákladové společnosti, které nám prodají letenky levně. Ale i zde se skrývají nebezpečí.

Pokud je doprava v ceně zájezdu, s cenou letenky se asi příliš hýbat nebude, měla by být jasná předem i s příplatky. Jestliže cestujeme na vlastní pěst a dopravu si zajišťujeme sami, pak bychom si měli nabídku velmi dobře prohlédnout. Důležité je, zdali například letadlo neletí na jiné letiště, než je obvyklé, a my pak dáme spoustu peněz za další transport do určené destinace. Prodražit se ale mohou i zavazadla nebo placené jídlo a pití na palubě letadla. Na co tedy dbát, abychom při koupi letenky skutečně ušetřili?

Nejen v Česku jsou letiště

Jste zvyklí létat z nejbližšího letiště vašemu bydlišti? Pokud názor nezměníte, budete si nepochybně muset připlatit. Když si totiž ve vyhledávači nastavíte místo odletu i mimo ČR, zjistíte, že existují i velmi levné nabídky letenky, i když se letí třeba z Mnichova nebo Vídně. Pokud se tam nechcete trmácet autem, můžete vyžít autobus nebo vlak. Určitě se to vyplatí.

Nejlevněji do atraktivnějších

Budete také možná překvapení skutečností, že platí nepřímá úměra – čím méně atraktivní země, tím dražší letenky, ale pobyt v oné zemi naopak velmi levný. Je to právě tím, že se do Indie nebo Vietnamu tolik nelétá, proto stojí letadlo víc než třeba do Paříže, Madridu nebo Londýna.

Také si přečtěte: Na co si dát pozor při nákupu levných letenek

Jak na levné letadlo na dovolenou

Zdroj: Shutterstock

Check-in online

Každý cestující musí mít svůj vlastní palubní lístek, aby se do letadla vůbec dostal, protože samotná letenka pro vstup do letadla nestačí. Palubní lístek cestující získá právě během procedury check-in.

Máte dvě možnosti, jak lístek získat – online –vyplníte online formulář a získáte palubní lístek. Vytištěný si ho vezmete na letiště a prokážete se jím.

Palubní lístek můžete získat i na letišti na check-in přepážce konkrétních aerolinií nebo při samoobslužném check-in automatu. Palubní lístek vám vytiskne zaměstnanec aerolinií nebo automat. To je ale mnohdy dražší. Podle portálu Cestolet.cz stojí check-in na letišti například u aerolinek Ryanair 55 eur, Wizz Air 10 eur, Volotey 30 eur, Jet2.com 580 Kč. Ale například Easyjet, Vueling nebo Eurowings mají check-in také na letišti zdarma.

Sezóna a nejistý odlet

Pokud si to můžete dovolit, cestujte mimo hlavní sezónu, což jsou letní prázdniny a sváteční dny volna. V těchto obdobích se totiž letenky cenově šplhají na svá maxima. Ani dny v týdnu nebývají stejně drahé, logicky jsou levnější úterky, středy a soboty.

Je to asi těžké chtít, ale někdo tu možnost má, že mu nevadí, kdy přesně poletí. Pokud jste na tom s časem takhle dobře, pak si skutečně můžete počkat na levnou letenku. Jestliže se musíte dostavit k pobytu u moře v přesný čas, patrně vás to bude pří výběru letenky hodně omezovat.

 

Zavazadla a přestupy

Dobře se podívejte, jak velké a těžké můžete mít zavazadlo v letadle zdarma. Každá společnost má jiná pravidla: např. Ryanair – malé příruční zavazadlo 40 x 20 x 25 cm, Wizz Air – malé příruční zavazadlo 40 x 30 x 20 cm do 10 kg, EasyJet - 56 x 45 x 25 cm, neomezená váha, Vueling – první zavazadlo 55 x 40 x 20 cm (do 10 kg), druhé 35 x 20 x 20 cm, Volotea – první zavazadlo 55 x 40 x 20 cm (10 kg) a druhé 35 x 20 x 20 cm, Eurowings – první zavazadlo 55 x 40 x 23 cm (8 kg) a druhé 40 x 30 x 10 cm.

S přestupy uvažujte v souvislosti s časem. Pokud jedete na měsíc, pak mohou být přestupní letiště a města vítanou příležitostí si místa prohlédnout. Naopak u sedmidenní dovolené u moře by byly přestupy ztrátou času, volte raději přímá spojení.

Low – cost společnosti

Nízkonákladové aerolinky bývají levné, ale také šetří úplně na všem. V praxi to znamená, že zavazadlo zdarma je úplně malé, za ostatní poměrně dost zaplatíte, což platí také pro občerstvení. Zadarmo není nic, obložená bageta 10 eur, a voda v plastové láhvi 2 eura. Takže svačinu s sebou.

Podívejte se také, co si aerolinky vyhrazují, že nesmí na palubu. Že nepronesete revolver je asi jasné, ale stejně tak na letišti zůstanou nůžky nebo kapesní nůž.

Také si přečtěte: Jaká je pravděpodobnost, že vám ztratí při cestování kufr

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: Spotřebitel