Analytici: Ocelářství škodí drahé povolenky a ruda a levné dovozy

16.07.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. července (ČTK) - Českému i evropskému ocelářství škodí vysoké ceny železné rudy, zdražování emisních povolenek a dovoz levné oceli ze zemí mimo EU, zejména z Číny, odkud zesílily dodávky do Evropy po zavedení cel v USA. Pozitivně může působit zlevnění koksovatelného uhlí. Uvedli to analytici oslovení ČTK a podobně se vyjádřil předseda správní rady Ocelářské unie Jan Czudek. Ostravská huť ze skupiny Liberty Steel dnes s poukazem na situaci na trhu oznámila, že dočasně sníží výrobu oceli o 20 procent.

\"Cena železné rudy je na pětiletém maximu. Levná ocel (nejen) z Číny přitom způsobuje omezení výroby v Ostravě či Košicích, hrozí propouštění,\" uvedl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. Omezování produkce podle něj vedle ostravských hutí čelí třeba košické železárny náležející americké skupině U.S. Steel.

Cena termínového kontraktu na dodávku železné rudy na čínském trhu se dostala nejvýše od prosince roku 2013, poukázal Kovanda. Je za tím podle něj zejména omezení dodávek rudy z Brazílie a Austrálie, což jsou klíčoví světoví těžaři.

Zároveň se čínská výroba oceli v červnu meziročně zvýšila o desetinu a průměrná denní produkce vystoupala na rekord, uvedl Kovanda. \"Čínští producenti chrlí miliony tun oceli denně v očekávání zvýšené poptávky, kterou by měl podpořit stimulační balíček pekingské vlády,\" doplnil.

Čínská ocel je přitom podle Kovandy z celosvětového hlediska stále levná. \"Kvůli clům, která na dovoz ocele uplatňuje od loňska americká administrativa prezidenta Donalda Trumpa, míří větší objem čínské oceli do zemí Evropské unie. Evropští oceláři se navíc potýkají s dramatickým zdražením emisních povolenek na rekordní úroveň,\" uvedl. Tomu čínští oceláři nečelí a mají tak konkurenční výhodu, dodal.

Na nutnost nastavit v ocelářství \"globálně férové prostředí\", když nyní firmy ze zemí mimo EU neplní tak vysoké požadavky na ochranu životního prostředí, poukázal Czudek, který je také generálním ředitelem Třineckých železáren. Limity pro dovoz do Evropy podle něj navíc dovolují dovézt stále víc ocelářských produktů. \"Pokud dovoz vzroste o dalších pět procent, bude to znamenat problémy pro evropské hutě,\" uvedl.

Oceláři podle Czudka cítí tlak na zlevnění produktů, zároveň se musejí vyrovnat s růstem nákladů - vedle ekologického provozu také na energie nebo mzdy. \"Zpomalování růstu evropské ekonomiky situaci ještě zhoršuje,\" podotkl. Třinecké železárny se podle něj snížení poptávky z automobilového průmyslu snaží nahradit prodejem ocelových produktů v jiných odvětvích.

\"Vyhlídky evropského ocelářství vidíme v horizontu 2019 až 2020 jako lehce negativní,\" uvedl analytik portálu Capitalinked.com Radim Dohnal. Negativně podle něj působí růst cen emisních povolenek a spíše nadbytečná kapacita ocelářství v Evropě včetně Ruska a Ukrajiny. \"Vyvažovat by to měla spíše klesající cena koksovatelného uhlí,\" napsal. Nabídku a ceny oceli v Evropě může v budoucnu ovlivnit očekávané zahlcení Ruska a Ukrajiny levnější ocelí z Číny, doplnil Dohnal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK