Ceny ropy se pohybují blízko pondělního závěru

16.07.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 16. července (ČTK) - Ceny ropy dnes zůstávají v blízkosti svého pondělního závěru. Těžba ropy ve Spojených státech, která byla přerušena kvůli hurikánu Barry, se obnovuje a zdá se, že se zmírnilo i napětí mezi Spojnými státy a Íránem.

Kolem 18:00 SELČ cena severomořské ropy Brent přidávala 0,3 procenta na 66,65 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI ve stejnou dobu mírně ztrácela a nacházela se na 59,56 dolaru za barel.

Ceny stále brzdí také pondělní statistika z Číny. Ekonomický růstu druhé největší ekonomiky světa ve druhém čtvrtletí zpomalil na 6,2 procenta a byl nejnižší za nejméně 27 let.

Spor mezi USA a Íránem kvůli jadernému programu Teheránu držel trhy v napětí kvůli možnému růstu cen, pokud by se situace dál zhoršila. Napětí sice stále nevymizelo, podle analytiků se však riziková přirážka k ceně ropy způsobená napětím snížila.

Americké firmy také začaly v pondělí obnovovat těžbu na platformách v Mexickém zálivu, kterou přerušil hurikán Barry. Plné obnovení těžby může trvat několik dní. Hurikán zřejmě způsobí výrazný pokles zásob ropy v USA v tomto týdnu, odhadují analytici.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 66,65 66,48 New York - NYMEX WTI srpen 59,56 59,58

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK