Pivovar Radegast zvýší díky investicím výrobu piva téměř o pětinu

23.07.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň/Nošovice (Frýdecko-Místecko) 23. července (ČTK) - Pivovar Radegast v Nošovicích zvýší v příštím roce výrobu piva z loňských 2,05 milionu hektolitrů na 2,4 milionu hl. Do rozšíření výroby a skladů investuje přes 600 milionů korun, nejvíce za posledních 20 let. ČTK to řekl Ivo Kaňák, manažer Pivovaru Radegast.

Hotové už je rozšíření kvasných a zracích kapacit plus centrální sklad, počátkem roku dokončí linku na plnění plechovek s kapacitou 60.000 obalů za hodinu, stejnou jako v největším plzeňském závodě Plzeňského Prazdroje, kde mají ještě druhou s výkonem 40.000 plechovek, uvedl manažer Pivovaru Radegast, který postavili v roce 1970 pro horníky a hutníky s kapacitou 600.000 hektolitrů piva ročně.

\"Prodej piva Radegast roste už osmým rokem, je to čtvrté nejoblíbenější české pivo,\" uvedl marketingový ředitel skupiny Plzeňský Prazdroj Roman Trzaskalik. Podle něj je raritou na českém trhu, že prodá celou polovinu produkce v restauracích, hospodách a barech a druhou v obchodech. Přitom průmyslové pivovary hlásí za loňský rok podíl 36 procent čepovaného piva k 64 procentům baleného. Podle Trzaskalika roste také prodej desítky Radegast, i když celý desítkový trh v ČR klesá. Radegast už je silnou značkou na Slovensku a zkouší ruský trh.

Novou linkou na plechovky reaguje pivovar na rostoucí poptávku po těchto obalech, které už tvoří na českém trhu více než pětinu a loni jejich odbyt meziročně vzrostl o 20 procent. Do plechovek se budou v Nošovicích stáčet hlavně Radegast a Birell, pivovar vaří i značku Gambrinus. Radegast nyní zavádí novinku, lahvové pivo Ratar, které má údajně nejvíce jednotek hořkosti (IBU) ze všech známých piv v ČR; Radegast Extra Hořký má 42 IBU. Prodávat se zatím bude v lahvích.

Podle Kaňáka je Radegast světovou špičkou ve snižování spotřeby vody. Na jeden hektolitr piva jí jde 2,5 hektolitru, celosvětový průměr je čtyři až pět hektolitrů, nejlepší české pivovary mají podle něj spotřebu ke třem hektolitrům. Slezský producent, který před 49 lety nahradil poddolovaný pivovar v Karviné, využívá beskydskou vodu, vlastní slad a moravský chmel.

Prazdroj, jehož součástí jsou v ČR závody v Plzni, Nošovicích a Velkých Popovicích, vykázal loni čistý zisk 4,5 miliardy korun při tržbách 16,5 miliardy Kč. Meziroční srovnání nelze vyčíslit, protože v minulých letech měla firma finanční roky od dubna do konce března a za rok 2017 zveřejnila hospodaření jen od 1. dubna do konce roku. Loni investovala 1,4 miliardy Kč, z toho přes půl miliardy do výroby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK