Růst slovenské ekonomiky ve druhém čtvrtletí zpomalil

14.08.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 14. srpna (ČTK) - Meziroční růst slovenské ekonomiky ve druhém čtvrtletí prudce zpomalil na 1,9 procenta z 3,7 procenta v prvním kvartálu. Vyplývá to z rychlého odhadu slovenského statistického úřadu. V mezičtvrtletním srovnání se hrubý domácí produkt (HDP) Slovenska po sezonním očištění zvýšil o 0,4 procenta ve srovnání s nárůstem o 0,7 procenta v prvním kvartálu. Slovensko tak ve druhém čtvrtletí v tempu hospodářského růstu zaostalo za Českou republikou, kde se HDP mezičtvrtletně zvýšil o 0,6 procenta.

Vývoj slovenské ekonomiky zaostal rovněž za očekáváním analytiků. Ti podle průzkumu agentury Reuters odhadovali mezičtvrtletní růst na 0,7 procenta a meziroční růstu na 3,3 procenta. Statistický úřad údaje o vývoji HDP nekomentoval, konečnou zprávu zveřejní 6. září.

Slovenské ministerstvo financí v červnu snížilo výhled růstu domácí ekonomiky na tento i příští rok. Zhoršení prognózy zdůvodnilo zpomalením hospodářského růstu v eurozóně. Letos úřad očekává růst HDP o 3,5 procenta proti dřívějšímu odhadu čtyř procent. V příštím roce by se HDP měl zvýšit o 3,4 procenta, dříve ministerstvo čekalo růst o 3,7 procenta.

\"Tlak ze slabšího externího prostředí se přenese i do nižší spotřeby domácností. Tento negativní trend bude tlumen exportem slovenských automobilek. V roce 2020 ekonomika dál zmírní tempo růstu a nasycený trh práce sníží tvorbu pracovních míst,\" uvedlo v červnu ministerstvo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK