Rosněfť poprvé žádá v tendru na naftu o nabídky v eurech

14.08.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 14. srpna (ČTK) - Ruská státní společnost Rosněfť poprvé žádá v tendru případné kupující, aby své nabídky předložili v eurech. Těžební podnik to uvedl v oficiálním dokumentu zveřejněném na svých internetových stránkách. Požadavkem na platbu v eurech místo obvyklých dolarů se firma zřejmě snaží zabránit případným dopadům amerických sankcí na Rusko, uvedla s odkazem na tři zdroje z odvětví agentura Reuters.

Rosněfť už léta používá jako výchozí měnu ve svých kontraktech americký dolar. Tendr na nakládku nafty z přístavů na ruském Dálném východě je prvním z tendrů na ropné produkty, u kterého Rosněfť požádala o předložení nabídek v eurech.

Rosněfť v dokumentu o tendru také uvádí, že může zvážit i přijetí platby v amerických dolarech a ruských rublech. Taková platba ale bude možná pouze na základě vzájemné dohody mezi oběma stranami.

Rosněfť byla v roce 2014 zařazena na americký seznam firem, kterých se týkají sankce ze strany Spojených států. Tyto sankce ale neomezují použití amerického dolaru v tendrech firmy.

Loni informované zdroje agentuře Reuters řekly, že ruské energetické giganty požádaly západní odběratele ropy, aby se u plateb připravili na používání eura místo dolaru. Zavedli také do smluv sankční doložky jako ochranu před možnými novými americkými sankcemi.

Rosněfť na žádost agentury Reuters o komentář nereagovala. Firma dosud používala jako výchozí měnu pro prodej ropy a produktů pouze americké dolary. Euro bylo považováno za alternativní měnu v případech, kdy platba v dolarech nebyla dostupná.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK