Ropa zlevňuje kvůli obavám o ekonomiku

22.08.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 22. srpna (ČTK) - Ceny ropy se dnes snižují kvůli obavám o světovou ekonomiku a nejistotě ohledně dalšího vývoje úrokových sazeb americké centrální banky (Fed). Severomořská ropa Brent kolem 17:00 SELČ ztrácela zhruba 1,1 procenta na 59,66 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala pokles o 1,2 procenta na 55,02 dolaru za barel.

Investoři nyní čekají na páteční projev šéfa Fedu Jeroma Powella na každoročním setkání světových centrálních bankéřů v americkém horském letovisku Jackson Hole. Fed minulý měsíc přikročil k prvnímu snížení úroků od prosince 2008, kdy světová ekonomika čelila nejhorší krizi od 30. let minulého století.

Centrální banku k podpoře ekonomiky snížením základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu přiměly obavy z negativních hospodářských důsledků obchodního konfliktu mezi Spojenými státy a Čínou. Šéf filadelfské části Fedu Patrick Harker dnes nicméně uvedl, že k dalšímu snížení úroků zatím nevidí důvod.

Ve středu zveřejněný zápis z červencového zasedání Fedu ukázal, že představitelé centrální banky se v názorech na červencové snížení úrokových sazeb rozcházeli. Někteří navrhovali výraznější pokles úroků, zatímco jiní chtěli sazby ponechat beze změny.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 59,66 60,30 New York - NYMEX WTI říjen 55,02 55,68

pmh mka

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK