Soud pozastavil vydání 282 milionů z prodeje skladů v Olomouci

30.08.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 30. srpna (ČTK) - Krajský soud v Ostravě pozastavil vydání celého výtěžku 282 milionů korun z nedávné dražby areálu bývalých vojenských skladů nedaleko centra Olomouce firmě Gallanzaro. Areál patřil zkrachovalé firmě Net Media Group. Aukci v červenci soudní žalobou napadl Radim Švec, který si odpykává trest za podvod ve věznici ve Znojmě. Tvrdí, že je stále akcionářem Net Media Group a o dražbě nebyl řádně informován. Soud by proto podle Švece měl aukci prohlásit za neplatnou. ČTK informaci získala z insolvenčního rejstříku.

Návrh na vydání výtěžku z dražby areálu firmě Gallanzaro v polovině července schválil Městský soud v Praze. Do insolvenčního řízení s Net Media Group přihlásilo Gallanzaro zajištěné pohledávky za 621 milionů, a stalo se tak největším věřitelem. \"Následně insolvenční soud zjistil ze spisu, že předmětná dražba, na základě které byl zpeněžen majetek dlužníka, byla napadena žalobou o určení neplatnosti dražby,\" uvedl soudce Jaroslav Suchý. Insolvenční správce Net Media Group Jan Klváček proto musí výtěžek z prodeje uložit na zvláštní účet a bez souhlasu soudu s ním nemůže nakládat.

V žalobě o určení neplatnosti dražby Švec tvrdí, že je od února 2012 jediným akcionářem Net Media Group a měl být informován o termínu konání aukce. Kopie smlouvy o převodu akcií Net Media Group je podle Švece uložena u Městského soudu v Praze. Švec navíc na jaře podal Okresnímu soudu v Olomouci žalobu na určení vlastnického práva k pozemkům a budovám v areálu skladů, které byly vydraženy. Švec tvrdí, že Net Media Group se nikdy nestala vlastníkem těchto nemovitostí, takže neměly být zahrnuty do konkurzní podstaty.

Klváček už dříve uvedl, že Švecova tvrzení o vlastnictví nemovitostí jsou nepodložená. \"Nejsou mi známy žádné skutečnosti, které by nasvědčovaly tomu, že společnost nebyla vlastníkem dražených nemovitostí. Úkony pana Švece se tak jeví spíše jako obstrukční, jde tedy o podobný přístup, který byl v řízení patrný již dříve,\" řekl Klváček deníku Mladá fronta Dnes.

V představenstvu Gallanzara, které má výtěžek připadnout, figuruje Antonín Rozbroj, který působil spolu s olomouckým developerem Richardem Morávkem v několika firmách z někdejší potravinářské skupiny Milo Holding. Gallanzaro sídlí ve stejné budově v centru Olomouce jako některé Morávkovy firmy.

Vojenské sklady v květnu vydražila společnost Nemovitosti nájemního bydlení II ze skupiny Unicapital podnikatele Pavla Hubáčka. V elektronické aukci nabídla 353 milionů korun. Se skupinou Unicapital spolupracují některé firmy, které vlastní Morávek.

Areál má rozlohu 171.339 metrů čtverečních a armáda ho v roce 2010 prodala za několik desítek milionů korun. Majitelem se stala Net Media Group. Insolvenční řízení s Net Media Group začalo v létě 2017 krátce poté, co se jejím novým majitelem stala společnost Gallanzaro. Nový člen představenstva Net Media Group Milan Gottwald podání insolvenčního návrhu zdůvodnil značnými dluhy této firmy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK