Slovenský průmysl druhý měsíc po sobě zaznamenal méně objednávek

16.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 16. září (zpravodaj ČTK) - Slovenskému průmyslu, který je tahounem hospodářství země, v červenci druhý měsíc po sobě klesla v meziročním srovnání hodnota nových objednávek a dosáhla tak nejnižší úrovně za poslední dva roky. Plyne to z údajů, které dnes zveřejnil slovenský statistický úřad.

Po úpravě o inflaci se hodnota objednávek průmyslu na Slovensku v červenci snížila o 6,1 procenta. V červnu byl pokles ještě výraznější, a to 8,6 procenta, což představovalo největší propad od jara roku 2017.

Pokles objednávek dva měsíce za sebou průmysl na Slovensku zaznamenal naposledy v prvním čtvrtletí loňska, tehdy byl výpadek ale nižší než nyní.

Z jednotlivých průmyslových sektorů méně nových objednávek hlásily v červenci také výrobci motorových vozidel. Slovensko je v přepočtu na obyvatele největším producentem aut na světě. V zemi pod Tatrami mají své závody čtyři automobilky, na které je navázána řada výrobců součástek.

Slovensko podobně jako Česko patří v EU k nejvíce průmyslovým zemím. Podíl průmyslu na hrubém domácím produktu Slovenska loni dosáhl 23,5 procenta.

Slovenská ekonomika už ve druhém letošním čtvrtletí výrazně zpomalila tempo meziročního růstu, a to na dvě procenta ze 3,7 procenta v prvním kvartálu. Důvodem byl hlavně pokles zahraniční poptávky, od které exportně orientované hospodářství země závislé.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK