Americké akcie mírně posílily, čeká se snížení úroků

17.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. září (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dnes mírně posílily. Investoři čekají na středeční rozhodnutí americké centrální banky (Fed) o nastavení úrokových sazeb. Předpokládá se, že Fed úroky sníží o další čtvrtinu procentního bodu.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 0,12 procenta a obchodování uzavřel na 27.108,56 bodu. Širší index S&P 500 se zvýšil o 0,25 procenta na 3005,60 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite vzrostl o 0,40 procenta na 8168,02 bodu.

Investoři budou ve středu pozorně sledovat, zda Fed nenaznačí, jak daleko by ve snižování úroků ještě mohl zajít. Americký prezident Donald Trump centrální banku již delší dobu ostře kritizuje za nedostatečné snižování úroků.

Na devizovém trhu americký dolar před předpokládaným snížením úrokových sazeb oslaboval. Kolem 22:00 SELČ vykazovalo euro vůči dolaru nárůst o téměř 0,7 procenta na 1,1070 USD.

Podle některých analytiků by nicméně středeční snížení úroků mohlo být načas poslední. \"Pokud Fed sníží sazby o čtvrt procentního bodu, bude to podle našeho názoru poslední snížení, dokud skutečně neuvidíme známky recese,\" uvedli analytici ze společnosti Brown Brothers Harriman.

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK