Americké akcie uzavřely bez větších změn, dolar posílil

18.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. září (ČTK) - Akcie ve Spojených státech uzavřely dnešní obchodování bez výraznějších změn, zatímco americký dolar posílil. Americká centrální banka (Fed) dnes podle očekávání snížila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu, její další postup však zůstává nejistý.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 0,13 procenta a obchodování uzavřel na 27.147,08 bodu. Širší index S&P 500 se zvýšil o 0,03 procenta na 3006,73 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 0,11 procenta na 8177,39 bodu.

Pro snížení sazeb o čtvrt procentního bodu dnes hlasovalo sedm členů měnového výboru Fedu. Dva členové chtěli sazby ponechat beze změny, zatímco jeden byl pro výraznější snížení o půl procentního bodu. Rozpory mezi členy výboru tak byly největší za poslední tři roky.

Fed dnes rovněž zveřejnil prognózy, podle kterých další snížení úroků v letošním roce očekává méně než polovina jeho předních činitelů. Přikročil také ke zvýšení odhadu letošního růstu americké ekonomiky na 2,2 procenta z dříve předpokládaných 2,1 procenta.

Na devizovém trhu se dolar vyšplhal až na sedmitýdenní maximum vůči japonskému jenu a tříměsíční maximum vůči švýcarskému franku. Euro vůči dolaru kolem 22:00 SELČ ztrácelo zhruba 0,3 procenta na 1,1033 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK