Svaz dnes bude informovat o situaci s přemnoženými hraboši

19.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. září (ČTK) - O situaci s přemnoženými hraboši dnes budou informovat zástupci hlavních zemědělských zaměstnavatelů - Zemědělského svazu ČR. Svaz v létě nejdřív docílil toho, že Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) povolil plošnou aplikaci jedu Stutox II proti hlodavcům na velké části území republiky, ministerstvo zemědělství ale po vlně kritiky ekologických organizací i ministerstva životního prostředí účinnost povolení pozastavilo.

Svaz nadále po povolení volá, v postižených oblastech podle něj situace dále graduje a hlodavci ničí úrodu. Škody podle něj můžou přesáhnout i miliardu korun.

V létě se po povolení plošné aplikace zjistilo jeho použití na Moravě, kde následně myslivci našli skoro 80 uhynulých zajíců a několik bažantů, u kterých testy zbytky jedu prokázaly. Později se našli také uhynulí čápi. Situaci šetří ÚKZÚZ zhruba měsíc, svaz chce před možným obnovením povolení počkat právě na jeho výsledky, podobně jako ministerstvo zemědělství. Při začátku šetření ale doufal předseda svazu Martin Pýcha, že šetření bude provedené rychle.

Plošná aplikace jedu podle České inspekce životního prostředí aplikace ohrožuje některé druhy ptáků a savců, a je tak v rozporu se zákonem na ochranu přírody a krajiny. Jed může otrávit některé druhy zvěře, zejména zajíce či bažanty, a navíc po pozření hrabošů zahubených jedem i sovy, čápy nebo volavky. Stutox zůstává uhynulým hrabošům v žaludku, v ostatních tkáních se rozloží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK