Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu posílily o procento

20.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. září (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu posílily, index PX stoupl o jedno procento na 1060,3 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. V týdnu se nejhůře vedlo akciím výrobce cigaret Philip Morris CR. Naopak nejvíce rostly akcie antivirové společnosti Avast. Předcházející týden české akcie posílily téměř o dvě procenta.

Investoři se zaměřili v týdnu podle analytika J&T Banky Milana Vaníčka především na středeční zasedání americké centrální banky Fed a páteční převážení několika indexů včetně CECE a PX indexu. \"Celkově pak především kvůli dodatečnému \'holubičímu\' mírnému komentáři guvernéra Fedu americké trhy prostřednictvím indexu S&P 500 přidaly 0,2 procenta. Podobně reagovala i Evropa, která prostřednictvím indexu Stoxx Europe 600 stoupla o 0,3 procenta. Protentokrát i domácí index reagoval v pozitivním gardu,\" uvedl Vaníček.

Z pohledu celého týdne nejvíce rostly akcie Avastu, které posílily o 8,3 procenta na 117 Kč. U firmy se neobjevila žádná nová kurzotvorná informace. Nicméně akcii v české koruně pomáhá aktuální posilování libry, protože společnost se primárně obchoduje v Londýně. Nižší pravděpodobnost, že nastane brexit bez dohody, pomáhá libře ubrat z dřívějších ztrát.

Naopak největší pokles týdne předvedly akcie Philip Morris CR, které přišly o 3,4 procenta na 13.120 Kč. Důvodem pro především páteční pokles bylo patrně převážení indexů, firma vypadla z jednoho z indexů FTSE. Přeřazení do méně významného indexu přináší odliv pasivních investorů.

Příští týden bude skromný na významnější události. Investoři se budou vracet k poslednímu zasedání Fedu a budou analyzovat pečlivě všechna zveřejněná data. Není vyloučeno, že se opětovně může objevit zmínka o jednání mezi USA a Čínou před čínskými svátky na počátku října. Ale jinak by mělo jít o relativně klidný týden a obchodování by tomu mělo odpovídat. \"Neočekáváme výraznější cenové výkyvy a spíše očekáváme nižší objemy,\" odhadl analytik.

fd rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK