FIFA 20, NHL 20 - kolik stojí a kdy vyjdou sportovní hry?

26.09.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Sportovní počítačové hry se v Česku těší oblibě již přes 20 let a FIFU na myši si pamatuje každý pařan, který má kolem 30. Kdy letos vycházejí FIFA 20, PES 2020 či NHL 20? A na kolik vás vyjdou?

Jako každý podzim, tak i tento začínají fotbalové, hokejové či basketbalové ligy a s nimi přichází i nová generace sportovních her, jenž se těší poměrně stabilnímu a velkému zájmu fanoušků. Kdy vyjdou jednotlivé hry a kolik budou stát?

Bude FIFA 20 pod PSA 2020?

Zelená tráva, pivo, klobásek s chlebem a hořčicí a navrch nadávající důchodci. Na to si musíte zajít na nejbližší okresní přebor, protože fotbalové hry nabízí luxusní stadiony, mírně brakové příběhy a hlavně špičkovou zábavu v podobě čutané od arabské ligy až po Ligu mistrů. 

V současné době se na kolbišti zelených trávníků a 22 bláznů honících se za míčem utkávají FIFA 20 od Electronic Arts (EA) Sports a eFotball PES 2020 od Konami.

Toto soupeření prospívá hráčům, ale i samotným hrám. FIFA 20 je masovější, s více ligami (licencemi), kdyžto eFotball PES 2020 je více "fotbalová". Obě strany soupeření mají své zaryté příznivce a odpůrce, ale jestliže si koupíte jednu z těchto her, tak určitě nešlápnete vedle.

eFootball Pes 2020

Datum vydání: 10. září 2019

Cena na PS4: od 1 149 Kč (krabicová)

Cena na Xbox:od 1 109 Kč

Cena na PC: od 883 Kč (elektronická)

V ani jedné fotbalové hře nebudete mít možnost zahrát si českou ligu, ale pouze za vybrané české zástupce (Slavia Praha, Sparta Praha, Viktorie Plzeň).

FIFA 20

Datum vydání: 27. září 2019

Cena na PS4: od 1 449 Kč (krabicová), Champions edition od 2 047 Kč

Cena na Xbox: od 1 449 Kč (krabicová), Champions edition od 2 029 Kč

Cena na PC: od 1 299 Kč (krabicová)

Tip: Který sport je jedničkou v Česku - fotbal versus hokej

NHL 20 - Voráček či Pastrňák opět jen na konzolích

NHL 20 vypadá takřka totožně již třetím rokem, ovšem EA Sports místo vydání patche či obnovování soupisek chce hokejového fanouška pěkně podojit a proto nepříliš změněnou hru nabízí za plnou cenu jako herní novinku. Ovšem tato novinka již pomalu dojíždí na starý engine a lze na ni poznat, že se do ní příliš neinvestuje, protože hokej je taková Popelka herního průmyslu, která nejde příliš na dračku. I z toho důvodu znovu ostrouhají hráči počítačových her, kteří se naposledy z hokejové hry od EA mohli těšit před deseti lety, kdy vyšlo NHL 09.

Hráči se mohou opět těšit na českou extraligu, bohužel národní týmy mají opět otřesné dresy.

NHL 20

Datum vydání: 13. září 2019

Cena na PS4: od 1 398 Kč

Cena na Xbox: od 1 389 Kč

Cena na PC: nedostupné

Tip: Kdo vlastní české hokejové kluby?

Projeví se česká basketmánie na prodejích počítačových her?

Basketbal v Česku zažívá nejlepší období za posledních 30 let. Satoranský a spol. vystoupali až na 6. místo na mistrovství světa a dá se očekávat, že basketbalový "boom" bude pokračovat. Počítačové hry týkající se basketbalu patří mezi velmi zábavné a do jejich vývoje jsou investovány velké částky i úsilí, protože se těší velkému zájmu převážně v Severní Americe.

Zástupce EA letos váhá s vydáním NBA live 20, protože poměrně jasně na tomto kolbišti prohrává se sérií NBA 2K20 od 2K, proto se ho dočkáme na jaře či až příští rok.Série od EA prochází radikálními úpravami, aby se minimálně vyrovnala oblíbené sérii NBA 2K20.

NBA 2K20

Datum vydání: 6. září 2019

Cena na PS4: od 1 298 Kč (krabicová)

Cena na Xbox: od 1 229 Kč (krabicová)

Cena na PC: od 891 Kč (elektronická)

Americký fotbal - zábava či ztráta času?

Americký fotbal se těší velké oblibě hlavně (a téměř výjimečně) v zámoří, ale najdou se i čeští hráči, kteří si nemohou vynachválit americký fotbal na počítači či konzolách. Dlouhodobě jedinou a špičkovou hrou je série Madden NFL od EA, která letos vyjde klasicky s číslovkou 20.

Madden NFL 20

Datum vydání: 2. srpna 2019

Cena na PS4: od 1 499 Kč (krabicová)

Cena na Xbox: od 1 499 Kč (krabicová)

Cena na PC: od 1 480 Kč (elektronická

Na kolik vás vyjdou hry ze starších ročníků?

Jestliže chcete ušetřit a příliš vám nezáleží na aktuálních soupiskách, tak se můžete obrátit na loňské verze sportovních her. Ty stojí přibližně polovinu až třetinu ceny aktuálních ročníků. V mnoha případech se hry příliš neliší a žádná z nových verzí nepřinesla nijak zásadní a převratné novinky. Jestliže budete navíc hry kupovat v bazaru či od známých, tak se dostanete na cenu, která se pohybuje kolem 250 Kč, což je za kvalitní sportovní hru (což předešlé ročníky veskrze byly) velmi rozumná cena.

Ovšem většina hráčů sáhne po tom nejnovějším, co na trhu je.

Kolik se točí v herním průmyslu korun?

V herním průmyslu se točí miliardy dolarů (Electronic arts, která vydává většinu velkých sportovních her má každoročně zisk pohybující se kolem 1 miliardy dolarů) a v sekci sportů tomu není jinak, protože sportovní hry patří mezi to nejzábavnější, co trh nabízí. Navíc u nich můžete snadno vypnout hlavu a vyřádit se s kamarády v online, či raději v offline módu.

Češi v tomto nejsou výjimkou a loni propařili 3,6 miliardy korun.

Nicméně stejně jako v dalších hrách se zde objevuje nešvar v podobě mikrotransakcí, které se snaží vytáhnout další peníze z kapes hráčů. Což je zejména u her, jejichž roční progres by mohl vyřešit jeden větší patch, velmi trapné.

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: Spotřebitel