Ministerstvo prozatím odložilo projekt průmyslové zóny v Přerově

25.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Přerov 25. září (ČTK) - Ministerstvo průmyslu a obchodu po několika letech příprav prozatím odložilo záměr vybudovat v rozlehlém areálu bývalé vrtulníkové základny v Přerově-Bochoři strategickou průmyslovou zónu s více než třemi stovkami hektarů plochy pro investory. Přípravu zóny totiž provázely značné problémy například s pozemky či ochranou podzemní vody. Vyplývá to ze zářijové zprávy ministerstva dopravy pro členy vlády, jejíž kopii má ČTK k dispozici.

\"MPO v současné době nepředpokládá realizaci strategické průmyslové zóny Bochoř a preferuje ponechání území jako rezervu pro další rozvoj,\" stojí ve zprávě ministerstva dopravy, se kterou byla minulý týden seznámena vláda. \"Text (zprávy MD) plně vystihuje problematiku i stanovisko MPO, jakožto správce příslušného dotačního programu,\" řekla dnes ČTK Miluše Trefancová z tiskového oddělení MPO.

Projednání zprávy o přípravě a výstavbě strategické průmyslové zóny na letišti v Bochoři, kde dříve sídlila vrtulníková základna, předloni na jaře vláda odložila. Připravený materiál rozdělil zónu na tři části o celkové ploše 338 hektarů. Náklady na projekt měly činit asi 1,4 miliardy korun.

Vznik zóny byl ale spojen s několika problémy. Vyřešit by se musel převod nemovitostí na Olomoucký kraj, restituční nároky a to, že na části území průmyslové zóny je záplavová hranice sto- a víceleté vody. Zóna je navíc v ochranném pásmu pro vodní zdroj pro výrobu nápoje Hanácká kyselka.

\"S ohledem na to, že vypořádání připomínek bylo nemožné, lokalita se jeví jako problematická a rovněž kraj nebyl v přípravě průmyslové zóny příliš aktivní, nebyla podána řádně žádost do příslušného dotačního programu,\" uvedlo ministerstvo dopravy.

Vláda stavbu strategické průmyslové zóny v Přerově podpořila v dubnu 2016. Práce spojené s realizací stavby měly začít ke konci roku 2017. Zóna podle vyjádření tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) měla být dokončena a připravena pro případné investory ke konci roku 2018. Při zachování letiště měly v Bochoři vzniknout dvě rozvojové plochy o rozloze 220 a 117 hektarů. Severní část bývalé základny měla být nabídnuta pro běžné průmyslové využití a jižní pro letecký průmysl.

Přerovsko patří v Olomouckém kraji mezi okresy s nejvyšší nezaměstnaností. Zatímco v celém kraji činil podíl nezaměstnaných v srpnu 2,6 procenta, tak na Přerovsku byl tři procenta. Nejvyšší nezaměstnanost vykázalo Jesenicko, kde činila 3,2 procenta.

Letiště v Bochoři po zrušení vrtulníkové základny převzal na začátku roku 2014 státní podnik LOM Praha, který tam provádí opravárenskou činnost. Původně se počítalo s tím, že v Bochoři bude vybudováno civilní letiště. Společnost Regionální letiště Přerov, kterou kvůli tomu před několika lety založila přerovská radnice spolu se Zlínským a Olomouckým krajem, byla ale nakonec zrušena a skončila v likvidaci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK