Ceny ropy kvůli Trumpovi a Saúdské Arábii pokračují v poklesu

26.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 26. září (ČTK) - Ceny ropy třetí den pokračují v poklesu. Trh dnes reaguje na vývoj kolem amerického prezidenta Donalda Trumpa a snahu členů Demokratické strany připravit na něj ústavní žalobu. Vliv na ceny má i relativně rychlé obnovování produkce ropy v Saúdské Arábii po útocích na ropná zařízení z poloviny měsíce. Trh táhne dolů také překvapivá zpráva o růstu zásob ropy v USA.

Kolem 18:30 SELČ cena ropy Brent ztrácela asi 0,6 procenta na 62 dolarů za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu vykazovala pokles asi o jedno procento na 55,90 dolaru za barel.

Výbor pro kontrolu zpravodajských služeb americké Sněmovny reprezentantů dnes zveřejnil text udání stěžovatele z prostředí amerických tajných služeb na Trumpův červencový telefonát s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Autor stížnosti se domnívá, že americký prezident zneužil svou pravomoc, aby si vymohl spolupráci cizího státu v záležitosti, která se týká nadcházejících prezidentských voleb v roce 2020.

\"Když se šance na obžalobu sníží, trh stoupne. Když se šance na obžalobu zvýší, půjde dolů,\" uvedl k cenám ropy analytik Phil Flynn ze společnosti Price Futures Group. Dodal, že trhu se nelíbí vyhlídka na takzvaný impeachment, tedy obžalobu kvůli zneužití pravomoci.

Ceny táhne dolů také rychlejší obnovování těžby v Saúdské Arábii. Zdroj agentury Reuters řekl, že Saúdská Arábie, která je největším vývozcem ropy na světě, obnovila produkční kapacitu na 11,3 milionu barelů denně.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT ZÁVĚREČNÁ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 62,00 62,39 New York - NYMEX WTI listopad 55,90 56,49

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK