Americké akcie kvůli politické nejistotě klesly, dolar posílil

26.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. září (ČTK) - Americké akcie dnes klesly. Náladu na trzích negativně ovlivňuje snaha členů Demokratické strany v americkém Kongresu připravit ústavní žalobu na prezidenta Donalda Trumpa. Technologické tituly pak ztrácely rovněž v reakci na zprávu, že americká vláda patrně neprodlouží místním firmám zvláštní povolení dodávat zboží čínské společnosti Huawei Technologies. Ztráty částečně zmírnil příznivý komentář k obchodnímu vyjednávání z Číny.

Index Dow Jones, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes klesl o 79,59 bodu, tedy o 0,3 procenta, na 26.891,12 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 se snížil o 7,25 bodu, čili o 0,24 procenta, na 2977,62 bodu. Index technologického trhu Nasdaq oslabil o 46,72 bodu, neboli 0,58 procenta, a uzavřel na 8030,66 bodu.

\"Co se týče Číny, to je téma, které se neustále opakuje. Učiní se jeden krok vpřed a pak jeden zase vzad,\" řekl hlavní ekonom firmy Raymond James Scott Brown k tomu, že americké firmy patrně nebudou moci dále dodávat zboží společnosti Huawei. Tato nestálost se podle Browna dá očekávat přinejmenším v několika následujících týdnech.

Podle dnes zveřejněné zprávy stěžovatele z prostředí amerických tajných služeb Trump zneužil svého úřadu, když na svůj ukrajinský protějšek Volodymyra Zelenského vyvíjel nátlak s cílem dosáhnout ukrajinského vyšetřování pravděpodobného demokratického kandidáta v amerických prezidentských volbách Joea Bidena a jeho syna. Bílý dům se později pokoušel ztížit přístup k plnému přepisu rozhovoru, uvedl stěžovatel.

\"S tím, jak okolnosti nabírají na síle, aféra vytváří více nejistoty. Zpráva stěžovatele má negativnější dopad, než se na trzích očekávalo,\" řekl k chystané ústavní žalobě na Trumpa Brown.

Poté, co agentura Reuters zveřejnila s odvoláním na obeznámený zdroj zprávu, že ministerstvo spravedlnosti USA zahájí antimonopolní vyšetřování Facebooku, klesly akcie této americké internetové společnosti o 2,4 procenta. Později část ztráty smazaly.

Dolar si dnes udržel vysoké středeční zisky, i když odpoledne začal nepatrně ztrácet. Vzhledem k politické nejistotě po obou stranách Atlantiku zájem o dolar ale podle analytiků patrně přetrvá.

Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, stoupl o 0,2 procenta na 99,22 bodu. Euro vůči dolaru oslabilo o 0,2 procenta na 1,092 USD. Dolar k jenu posílil o 0,1 procenta na 107,89 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK