Míra nezaměstnanosti v Německu v září zůstala na pěti procentech

30.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 30. září (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Německu v září zůstala na pěti procentech. Počet nezaměstnaných se snížil o 10.000 lidí na 2,276 milionu. Vyplývá to ze sezonně očištěných údajů, které dnes zveřejnil spolkový úřad práce.

Agentura Reuters snížení počtu lidí bez práce hodnotí jako nečekané. Prognózovala naopak, že přibude 5000 nezaměstnaných, a v hodnotách spatřuje relativní odolnost německého pracovního trhu vůči zpomalování hospodářského růstu.

Spolkový úřad práce dále upravil směrem dolů příbytek nezaměstnaných v srpnu ze 4000 na 2000 lidí. Míra nezaměstnanosti se drží těsně nad minimem 4,9 procenta z letošního dubna.

Míra zaměstnanosti zůstává vysoká, nicméně podle šéfa úřadu Detlefa Scheeleho ztrácí na síle, protože poptávka společností po nových zaměstnancích rychle klesá.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky. Hospodářské vyhlídky Německa však v poslední době podkopává slabší globální poptávka, která má negativní dopad na německý export a průmysl.

K potížím německé na export orientované ekonomiky přispívá také napětí v mezinárodních obchodních vztazích a nejistota kolem odchodu Británie z EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK