Markit: Aktivita zpracovatelského sektoru eurozóny rychle klesá

01.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. října (ČTK) - Aktivita zpracovatelského sektoru eurozóny v září pokračovala v poklesu, jeho tempo bylo nejprudší za téměř sedm let. Vyplývá to z dnešních údajů společnosti IHS Markit založených na průzkumu mezi nákupními manažery.

Index aktivity zpracovatelského sektoru v září klesl na 45,7 bodu ze srpnových 47 bodů. Dostal se tak na nejnižší úroveň od října 2012. Už osmý měsíc za sebou se navíc nacházel pod klíčovou padesátibodovou hranici, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity v odvětví.

\"Se zdravím zpracovatelského sektoru eurozóny to šlo v září od desíti k pěti. Pravděpodobně bude ještě hůř,\" míní ekonom Chris Williamson ze společnosti IHS Markit. Dílčí index sledující nové zakázky v září klesl na 43,4 bodu ze srpnových 45,9 bodu. Sestoupil tak na nejnižší úroveň od října 2012.

Evropská centrální banka (ECB) se minulý měsíc rozhodla podpořit hospodářský růst v eurozóně uvolněním své měnové politiky. Banka snížila depozitní úrokovou sazbu na nové minimum minus 0,5 procenta z předchozích minus 0,4 procenta. Zároveň oznámila, že od listopadu obnoví nákupy dluhopisů, a to v objemu 20 miliard eur (zhruba 516 miliard Kč) měsíčně.

pmh jd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK