Vládní dluh ČR klesl ve 2. čtvrtletí na 1,817 bilionu Kč

02.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. října (ČTK) - Vládní dluh ČR ve druhém čtvrtletí meziročně klesl o 11,8 miliardy korun na 1,8171 bilionu korun. Míra zadlužení představovala 33,11 procenta hrubého domácího produktu (HDP), což je meziroční pokles o 2,15 procentního bodu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání s letošním prvním čtvrtletím se dluh snížil o 19,1 miliardy korun a míra zadlužení klesla o 0,86 procentního bodu.

\"Ve druhém čtvrtletí hospodařily vládní instituce s přebytkem více než 29 miliard korun, což odpovídá přibližně dvěma procentům HDP. Místní vládní instituce hospodařily s přebytkem přes 28 miliard korun, zdravotní pojišťovny s přebytkem téměř pět miliard korun, zatímco saldo hospodaření ústředních vládních institucí skončilo v deficitu necelých šest miliard korun,\" uvedl ředitel odboru vládních a finančních účtů ČSÚ Petr Musil.

Celkové příjmy vládních institucí vzrostly meziročně o 5,4 procenta. Podle statistiků se na tom podílel zejména růst daní z důchodů, přijatých sociálních příspěvků a daní z výroby a dovozu. Naopak pokles příjmů byl zaznamenán u důchodů z vlastnictví a běžných transferů.

Celkové výdaje vládních institucí byly meziročně vyšší o devět procent. Nejvíce k tomu přispěl růst kapitálových transferů, náhrad zaměstnancům a investičních výdajů, uvedl ČSÚ.

Z hlediska jednotlivých komponent byl meziroční pokles dluhu způsoben snížením objemu přijatých vkladů a přijatých úvěrů, naopak hodnota emitovaných dluhových cenných papírů vzrostla o 1,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK