Jak financovat péči o blízkou osobu? Třetina Čechů to neví

02.10.2019 | , Tisková zpráva
POJIŠTĚNÍ


Téměř třetina Čechů prozatím neuvažovala, z čeho by financovala případné ošetřování blízké osoby. Většinou by se spolehli na vlastní finanční rezervu nebo pomoc rodiny 

Podle průzkumu, který si v září 2019 nechala u agentury Ipsos zpracovat pojišťovna Kooperativa, má ve svém okolí 24 % Čechů člověka, který se setkal s nenadálou situací a je odkázán na ošetřování jinou osobou. A přestože téměř čtvrtina dospělé populace v ČR má ve svém okolí případ, kdy se v důsledku úrazu nebo dlouhodobé nemoci museli rodinní příslušníci věnovat svým blízkým, jak vyplynulo z průzkumu, celkem 30 % Čechů prozatím neuvažovalo, z čeho by toto riziko financovali. Zodpovědnější jsou lidé s vyšším vzděláním a příjmem, u respondentů, kteří mají rodinný příjem do 30 tisíc korun měsíčně, se jednalo dokonce o 40 %. 

„Zároveň nám průzkumu ukázal, že 40 % respondentů o možnosti sjednání připojištění ošetřování v životním pojištění ví. Navzdory tomu z našich statistik vyplývá, že toto riziko má v rámci životního pojištění FLEXI sjednáno jen 20 % dospělých a 24 % dětí. Přitom pokud se například dítěti při delší nemoci musí jeden z rodičů věnovat, může to znamenat výrazný zásah do rodinného rozpočtu“, upozorňuje Petr Procházka, ředitel Úseku vývoje a prodeje FLEXI a bankopojištění v Kooperativě.

Financování péče o osobu blízkou

Na ošetřování přispívá i stát, maximální délka pomoci je 90 dnů v případě dlouhodobého ošetřování. U dětí 9 dnů, případně 16 dnů u samoživitele. V průzkumu tuto variantu správně označilo 41 % respondentů. To ale mnohdy nestačí. Například Kooperativa v letošním roce vyplatila u ošetřování dětí nejvyšší plnění přes 84 000 Kč, průměrná výplata u tohoto připojištění je letos 25 000 Kč. 

„Když jsme se Čechů zeptali, z čeho by tedy případně období, kdy bude muset někdo z rodiny pečovat o příbuzného, financovali, 39 % respondentů uvedlo, že by čerpalo vlastní finanční rezervu. Jednalo se zejména o starší respondenty, nad 54 let. Naopak na finanční pomoc od státu nebo výpomoc rodiny by se spolehlo 25 % respondentů. Jedná se většinou o lidi do 34 let“, dodává Petr Procházka.  

Aby Kooperativa zatraktivnila toto připojištění, přichází FLEXI s nabídkou výplaty dvojnásobku sjednané pojistné částky z pojištění ošetřování. Nabídka platí pro klienty, kteří si od 1. října do 31. prosince 2019 sjednají pojištění ošetřování v rámci FLEXI životního pojištění nebo FLEXI JUNIOR a v budoucnu se ocitnou v situaci, která bude ošetřování vyžadovat. Ošetřovat může kdokoliv, tedyčlen rodiny nebo profesionální ošetřovatel, a kdekoliv, tedy doma nebo i v nemocnici. Vztahuje se na úrazy i nemoci. 

Zdroj: Kooperativa pojišťovna, a. s.

Autor článku

Redakce

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ