Ropa kvůli obchodními sporu USA a Číny dál zlevňuje

08.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 8. října (ČTK) - Ceny ropy dnes po počátečním růstu o více než jedno procento začaly klesat. Washington totiž umístil na černou listinu další čínské firmy, čímž utlumil naděje na brzké vyřešení obchodního sporu mezi USA a Čínou. Podporu ceny nacházejí v nepokojích v Iráku a v Ekvádoru, tedy zemích, kde se těží ropa.

Severomořská ropa Brent kolem 17:50 SELČ vykazovala pokles asi o 0,8 procenta na 57,89 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu ztrácela 0,9 procenta na 52,25 dolaru za barel.

Před obnovením obchodních rozhovorů na nejvyšší úrovni, které jsou mezi Washingtonem a Pekingem plánovány na tento čtvrtek, jsou obchodníci obezřetní. Přispěla k tomu slova amerického prezidenta Donalda Trumpa, že uzavření dohody teď není pravděpodobné.

V irácké metropoli Bagdádu v noci na dnešek pokračovaly protesty, zatímco zbytek země se v porovnání s uplynulým týdnem zklidnil. Podle pondělní bilance si nepokoje vyžádaly přes 110 mrtvých a tisíce zraněných. Lidé se bouří proti vládě a její neschopnosti zajistit práci a fungující služby.

S nepokoji se potýká rovněž Ekvádor. Ministerstvo energetiky této jihoamerické země uvedlo, že protesty vyvolané úspornými opatřeními mohou vést ke snížení produkce ropy o 59.450 barelů denně. Ekvádor patří v celosvětovém srovnání k menším producentům ropy.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT ZÁVĚREČNÁ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 57,89 58,35 New York - NYMEX WTI listopad 52,25 52,75

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK