Ropa kvůli nadějím na pokles obchodního napětí zdražuje

09.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 9. října (ČTK) - Ceny ropy se dnes zvyšují, částečně kvůli nadějím na pokles napětí v obchodních vztazích mezi Spojenými státy a Čínou. Za zdražováním ropy ale stojí i turecká ofenziva na severu Sýrie, která by mohla mít negativní dopad na regionální těžbu ropy, uvedla agentura Reuters.

Severomořská ropa Brent kolem 17:30 SELČ vykazovala nárůst o 1,5 procenta na 59,11 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala téměř 1,7 procenta na 53,51 dolaru za barel.

Obchodní vyjednavači USA a Číny se ve čtvrtek a v pátek setkají ve Washingtonu. Agentura Bloomberg dnes s odvoláním na zdroj obeznámený s rozhovory uvedla, že Peking je nadále otevřený dohodě o dílčí obchodní smlouvě. List Financial Times navíc informoval, že Čína ve snaze o zmírnění obchodního napětí nabízí zvýšení nákupů zemědělských produktů ze Spojených států.

Růst cen ropy dnes přechodně zmírnila zpráva o překvapivě výrazném nárůstu zásob suroviny ve Spojených státech. Americký Úřad pro energetické informace (EIA) oznámil, že zásoby ropy v USA minulý týden vzrostly o 2,9 milionu barelů. Analytici v anketě agentury Reuters předpovídali narůst o 1,4 milionu barelů.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT ZÁVĚREČNÁ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 59,11 58,24 New York - NYMEX WTI listopad 53,51 52,63

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK