Centrála České spořitelny má být hotová v roce 2024, či 2025

14.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. října (ČTK) - Nová centrála České spořitelny, která vznikne u pražského Smíchovského nádraží jako součást nové čtvrti Smíchov City, by měla být dokončena v roce 2024, nebo 2025. Čtyři budovy spořitelny budou tvořit více než polovinu jižní části projektu firmy Sekyra Group, která kromě toho zahrnuje hotel, supermarket, kancelářské prostory, dva parky a školu. Severní část nové čtvrti, která bude zejména obytná, by se měla začít stavět začátkem příštího roku. Novinářům to dnes řekli zástupci investorů na prezentaci projektu.

Zástupce České spořitelny Martin Matras uvedl, že čtyři budovy centrály budou mít podlažní plochu zhruba 75.000 metrů čtverečních a kromě kanceláří pro zaměstnance budou zahrnovat velkou průchozí pasáž, sál pro hudební a kulturní akce pro 450 lidí a galerii, kde chce spořitelna veřejně vystavit umělecká díla, kterých vlastní na 6000. Firma plánuje také zřízení vzdělávacího centra finanční gramotnosti.

Projekt zahrnuje také hotel, který bude umístěn v nejjižnější části hned u Smíchovského nádraží, kde by měl vzniknout velký dopravní terminál pro veřejnou dopravu se záchytným P+R parkovištěm. V podzemí hotelu bude podle výkonného ředitele Sekyra Group Leoše Anderleho supermarket. Developer plánuje vedle kampusu spořitelny postavit také dvě vlastní kancelářské budovy, kde by podle Anderleho mohla být kromě kanceláří také například soukromá vzdělávací instituce.

Severní a jižní část projektu má propojovat parkový bulvár. Ve střední části nové čtvrti plánuje Praha 5 stavět školu, která by se podle starostky Renáty Zajíčkové (za ODS) mohla jmenovat po Karlu Gottovi. V blízkosti školy mají být dva parky. Anderle uvedl, že u jednoho se zvažuje možnost například letního kina či lesoparku, druhý pak má být zaměřený na aktivní trávení volného času, takže by tam mohl vzniknout skatepark či sportoviště.

Sekyra Group nyní projekt připravuje pro územní řízení, stavební povolení by firma ráda měla za tři roky. \"Proto představujeme projekt veřejnosti, nic není ještě definitivní a ještě je možné některé atributy ovlivnit a diskutovat o nich,\" řekl Anderle ČTK. Dodal, že společnost chce stavět živou čtvrť s veřejnými prostory, které budou využívat lidé z celého Smíchova, a v plánu jsou participativní setkání, na kterých budou mít lidé příležitost se k plánu vyjádřit.

Novou centrálu za několik miliard korun chce Česká spořitelna otevřít u příležitosti 200. výročí svého založení. Na podobu kampusu byla vypsána mezinárodní architektonická soutěž, v níž vyhrálo sdružení rakouské kanceláře Baumschlager Eberle Architekten a českého studia Pavel Hnilička architekti. Kromě toho se na přípravě projektu podle Anderleho podílí i další studia, a to rakouské Henke Schreieck Architekten, švédské Tham & Videgard a Schindler Seko architekti.

Severní část projektu, která má začínat Na Knížecí a má sloužit zejména k bydlení, chce Sekyra Group začít stavět začátkem příštího roku. Podle Anderleho nyní firma soutěží generálního dodavatele. Celkem projekt Smíchov City zahrnuje 216.099 metrů čtverečních pozemků a má tam najít bydlení až 3300 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK