Odboráři a GM dosáhli dohody, která by mohla ukončit stávku

16.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 16. října (ČTK) - Americký odborový svaz United Auto Workers (UAW) sjednal s největší americkou automobilkou General Motors (GM) předběžnou dohodu o nové čtyřleté pracovní smlouvě, která by mohla ukončit stávku zaměstnanců podniku ve Spojených státech. Oznámili to dnes odboráři. Stávka začala v polovině září a zapojilo se do ní zhruba 48.000 členů UAW.

Dohodu nyní podle UAW musí posoudit národní odborová rada, která se sejde ve čtvrtek. Rada v případě její schválení také rozhodne, zda stávka okamžitě skončí, nebo bude pokračovat až do ratifikace dohody širší členskou základnou.

\"Nejvyšší prioritou národního vyjednávacího týmu je zajistit silnou a spravedlivou smlouvu, kterou si naši členové zasluhují,\" uvedl viceprezident UAW Terry Dittes. Dodal, že podrobnosti dohody odbory zveřejní nejdříve po čtvrtečním zasedání rady.

Akcie GM si po oznámení předběžné dohody připisují zhruba dvě procenta. Michiganské Centrum po automobilový výzkum odhaduje, že stávka automobilku každý týden stojí zhruba 450 milionů dolarů (přes deset miliard Kč), napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK