Renault zhoršil výhled na letošní rok, tržby klesnou výrazněji

17.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 17. října (ČTK) - Automobilka Renault snížila odhad tržeb a zisku na letošní rok. Už v červenci se vzdala naděje na růst prodeje a teď nový management počítá s poklesem ještě prudším, o tři až čtyři procenta. Firma to uvedla ve svém dnešním sdělení. Automobilka se podobně jako její rivalové potýká se slábnoucí poptávkou na hlavních světových trzích a s drahým přechodem na modely šetrnější k životnímu prostředí, informovala agentura Reuters.

Provozní marži teď Renault předpovídá pět procent, nikoli šest, jak čekal dosud. Firma dodala, že přehodnocuje své střednědobé cíle stanovené ve strategickém plánu na roky 2017 až 2022.

Renault dnes také zveřejnil část výsledků hospodaření za třetí čtvrtletí, a to dříve, než se čekalo. Tržby mu klesly o 1,6 procenta na 11,3 miliardy eur (asi 290 miliard Kč). Při konstantních směnných kurzech a bez vlivu akvizic či odprodeje některých aktivit by to znamenalo pokles o 1,4 procenta. Podrobnějšími údaje se společnost chystá zveřejnit 25. října.

Minulý týden firma propustila výkonného ředitele Thierryho Bollorého, jehož dočasnou zástupkyní se stala bývalá finanční ředitelka Clotilde Delbosová. Bolloré ve funkci vystřídal Carlose Ghosna, který byl koncem loňského roku zatčen a obviněn z finančních podvodů. Bolloré byl považován za Ghosnovu pravou ruku a číslo dvě v rámci podniku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK