K hlasování o zvýšení daní se Sněmovna dnes už nedostala

18.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. října (ČTK) - Projednávání vládního daňového balíčku bude pokračovat zřejmě až příští pátek na mimořádné schůzi Sněmovny, kterou svolaly vládní strany spolu s KSČM. Dnes už se Sněmovna k hlasování o návrhu, který zahrnuje hlavně zvýšení spotřebních daní na líh a tabák, již nedostala. Především opoziční poslanci celé dopoledne přednášeli návrhy na změny v programu schůze a Sněmovna pak o nich hlasovala. Jednání Sněmovny pro dnešek skončilo, poslanci se opět sejdou příští úterý.

Samotné schvalování daňových změn bude znamenat rozhodování o pěti desítkách pozměňovacích návrhů a tedy téměř pět desítek hlasování. Některé pozměňovací návrhy se ale překrývají.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v úvodu před poslanci zopakovala, že základním cílem změn zákonů je zvýšit ochranu občanů před vznikem závislostí na návykových látkách a hraní hazardních her a také omezit společenské škody, které jsou s tím spojeny. Opozice vládě vytýká, že jí jde jen o zvyšování příjmů státního rozpočtu a že jiné daně naproti tomu nesnižuje.

Mikuláš Ferjenčík (Piráti) vyzval ministryni financí k omluvě za její slova, která pronesla koncem září ve Sněmovně, když poslanci projednávali senátní návrh ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana. Ministryně tehdy citovala ze vzkazů, které dostává od občanů, a jeden z nich zněl, že je to \"opoziční a senátorská špína\". Ministryně na jeho výzvu dnes v rozpravě nereagovala. Již dříve ale řekla, že výrok byl velmi silný a že ho už příště v Parlamentu nepoužije. Byl ale podle ní reakcí na absurdní, nedůstojnou a hodně emotivní debatu ve Sněmovně

\"Řízení státních financí jste zúžili na jedinou otázku: kolik ještě z lidí vymáčknete peněz,\" prohlásil na adresu vládního návrhu Vojtěch Munzar (ODS). Vláda podle něj rezignovala na tvorbu skutečné fiskální politiky.

Opozice tvrdí, že vládě jde jen o zvyšování příjmů státního rozpočtu, protože jiné daně na oplátku nesnižuje. Balíček také zvyšuje poplatek za vklad do katastru nemovitostí na 2000 korun z nynější tisícikoruny, mění zdanění hazardu a zdaňuje plyn pro vytápění v domovních kotelnách. Rozpočtový výbor již dříve doporučil zdanění plynu z předlohy vyjmout.

Zřejmě nejspornějším bodem je ale navrhované zdanění technických rezerv pojišťoven. Nově by měly být daňové uznatelné jen rezervy do výše stanovené evropskou směrnicí Solvency II. Česká asociace pojišťoven to odmítá a již dříve vyzvala poslance, aby tuto změnu odmítla.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK